Πολιτική
Σάββατο, 16 Μαΐου 2009 17:41

Nέος κύκλος αντιδράσεων στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Νέες αντιδράσεις σήμερα στην έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για «ευτελισμό» του θεσμού της υπουργικής ευθύνης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας.

Νέες αντιδράσεις σήμερα στην έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για «ευτελισμό» του θεσμού της υπουργικής ευθύνης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας.

«Το θεσμό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, τον ευτέλισαν οι σκόπιμες καθυστερήσεις και οι χειρισμοί ορισμένων -ελάχιστων- εισαγγελικών και ανακριτικών λειτουργών και κυρίως η έλλειψη ηθικής και πολιτικής ευαισθησίας του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο του συνεδρίου του Κινήματος για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ανοίξει ο διάλογος για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επισήμανε: «Ο κ. Καραμανλής αφού έκλεισε βεβιασμένα τη Βουλή και παρέγραψε τα εγκλήματα των συνεργατών του τώρα λέει είναι ανοιχτός για συζήτηση. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση που έχω υποβάλει. Η Βουλή να εκλέγει πενταμελές δικαστικό όργανο υψηλού κύρους με πλειοψηφία 2/3 και αυτό το όργανο στη συνέχεια να επιλαμβάνεται των προκαταρκτικών εξετάσεων και να αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Είναι διατεθειμένα τα κόμματα, πέραν του ΠΑΣΟΚ, να συμφωνήσουν σε μια τέτοια προσέγγιση που απελευθερώνει ηθικά την βουλή και την ξαναφέρνει σε επαφή με την κοινωνία; Όλα τα άλλα είναι ΅απορία ψάλτου βηξΆ».

«Αυτό το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή θα είχε ενδιαφέρον αν φρόντιζε να μην παραγράφει τις ευθύνες υπουργών του με το να κλείνει τη Βουλή», επισήμανε ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει διάλογος για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Είναι αργά για τον πρωθυπουργό της καταρρέουσας κυβέρνησης της ΝΔ να επιχειρεί να επικοινωνήσει με τον ελληνικό λαό μέσω των γνωστών τεχνασμάτων που δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από τη δημιουργία εντυπώσεων. Μόνο μια προσφορά έχει να κάνει ο κ. Καραμανλής. Να παραιτηθεί. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και νέα διακυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τη συνεργασία της αντιπολίτευσης στο διάλογο για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας προσερχόμενος στο 34ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην Κέρκυρα.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία: «Το χάσμα που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί και δεν πρέπει να διατηρηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία, αφού είναι κλειστή η Βουλή, ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν είναι δυνατόν όλα να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ευρωεκλογών. Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση, επισήμανε ο κ. Δένδιας, «είναι να μας βοηθήσει να πάμε σε έναν ειλικρινή διάλογο. Το πρόβλημα υπάρχει, η αντιπολίτευση το ξέρει, τη λύση μπορούμε να την βρούμε, η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ