Κόσμος
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 11:14

Μαυροβούνιο: «Γιατί αναγνωρίσαμε το Κόσοβο»

Το Μαυροβούνιο αναγνώρισε το Κόσοβο, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα είχε υποστεί σημαντικές ζημίες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

Το Μαυροβούνιο αναγνώρισε το Κόσοβο, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα είχε υποστεί σημαντικές ζημίες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

Σε δηλώσεις του στη σερβική εφημερίδα, λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο κ. Βουγιάνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το κοινό συμφέρον του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για συνεργασία, φιλία και εγγύτητα».

Το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να μην έχει πρέσβη στο Βελιγράδι από τότε που οι σερβικές αρχές ζήτησαν από το Μαυροβούνιο πρέσβη να αποχωρήσει, την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από την Ποντγκόριτσα.

«Η επίσημη Ποντγκόριτσα υπήρξε εξαιρετικά υπομονετική και υπεύθυνη απέναντι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και κατανοεί την ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τη Σερβία», τόνισε ο κ. Βουγιάνοβιτς.

«Ωστόσο» - συνέχισε- «το Μαυροβούνιο αναγνώρισε το Κόσοβο επειδή έπρεπε να φροντίσει για τα δικά του συμφέροντα».

«Δεν θα μπορούσε να αναμένει το Μαυροβούνιο μια θετική απάντηση στην υποψηφιότητά του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), εάν είχε επιλέξει να αγνοήσει το γεγονός ότι, τη στιγμή εκείνη, 21 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν αναγνωρίσει το Κόσοβο», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου στην «Πολίτικα».

«Η αναγνώριση (του Κοσόβου) έγινε οχτώ μήνες έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κόσοβου κι έπειτα από την αναγνώρισή του από 48 χώρες. Με άλλα λόγια, αναγνωρίσαμε το Κόσοβο, όταν ήταν ξεκάθαρο ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε υποστεί σοβαρές ζημίες στην ενταξιακή μας πορεία και στα γενικότερα συμφέροντά μας», πρόσθεσε ο κ. Βουγιάνοβιτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ