Κόσμος
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 19:43

Ε.Ε.: Η προετοιμασία της Συνόδου του Ιουνίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου, ήταν το βασικό θέμα του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που διεξήχθη σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου, ήταν το βασικό θέμα του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που διεξήχθη σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, σε δηλώσεις του, ο Γ. Βαληνάκης τόνισε ότι εξετάστηκαν θέματα θεσμικού χαρακτήρα, που αφορούν τις νομικές εγγυήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν στην Ιρλανδία, με στόχο την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου και στη συνέχεια την απρόσκοπτη θέση σε ισχύ της νέας συνθήκης.

Κατά την ίδια συζήτηση εξετάστηκαν επιπλέον η αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία της ΕΕ, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Θέμα, που όπως είπε, έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Βαληνάκης επισήμανε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων και πρακτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του, όπως είναι η ενίσχυση του ρόλου της frontex, ο καταμερισμός των οικονομικών βαρών μεταξύ των κρατών-μελών και η εφαρμογή παλαιότερων και η ολοκλήρωση νέων συμφωνιών επανεισδοχής. Η πρόταση της Ελλάδας υποστηρίχθηκε από πολλές μεσογειακές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα, αλλά και από άλλα κράτη-μέλη, όπως το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ρουμανία.

Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων συζητήθηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μολδαβία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Σρι Λάνκα και τη Βιρμανία/Μιανμάρ. Ειδικότερα για τη Μολδαβία, ο Γ. Βαληνάκης υπογράμμισε την ανάγκη, η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σημαντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή, και παράλληλα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες, που απαιτούνται για την προσέγγιση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά τη Σρι Λάνκα, το συμβούλιο, μετά την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι των Ταμιλ, υιοθέτησε συμπεράσματα στα οποία καλεί τις αρχές της χώρας να ξεκινήσουν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και παράλληλα, να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, που θα γίνει στις 21 και 22 Μαΐου. Υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Σύνοδο της Ομάδας των 20.

Τέλος, κατά την κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών ¶μυνας της ΕΕ, εξετάστηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η πορεία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αλθαια» για την μετεξέλιξη της οποίας ο Γ. Βαληνάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη όλες οι πολιτικές παράμετροι και να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη πολιτική της ΕΕ στην περιοχή. Συζητήθηκε ακόμη η πορεία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Atalanta», που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοικτά της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας. Στο θέμα αυτό ο Γ. Βαληνάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην «Atalanta», κάτι που, όπως είπε, έχει πιστοποιηθεί από τη συμμετοχή της χώρας στην κοινή αυτή επιχείρηση από την πρώτη στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ