Ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα νέο δεσμευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο διεθνούς δικαίου για το περιβάλλον, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας σήμερα το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε.
Ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα νέο δεσμευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο διεθνούς δικαίου για το περιβάλλον, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας σήμερα το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε.
Αλίμονο, επεσήμανε ο πρόεδρος Παπούλιας, αν τον προσεχή Δεκέμβριο στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε, έστω την υστάτη ώρα, το πλαίσιο αυτό που θα ανακόψει το δρόμο προς την καταστροφή.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη διάσκεψη για το κλίμα και η επιτυχής διεξαγωγή της αποτελεί σημαντικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Δανίας.
Η Δανία είναι στην πρωτοπορία αυτών που αγωνιούν για τα θέματα του περιβάλλοντος και γι' αυτό έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι μια βιώσιμη δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι μια οικολογική δημοκρατία και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα του αξιακού ευρωπαϊκού συστήματος.
Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Κοπεγχάγη για τριήμερη επίσημη επίσκεψη μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών και υπογράμμισε την κοινή βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δεσμών. Στον οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας Ελλάδας - Δανίας, η δε σύγκλιση αύριο του επιχειρηματικού συνεδρίου μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνει την επιθυμία και τη βούληση των δύο πλευρών για την ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα για την αντιμετώπιση ενός αναχρονισμού που δεν τιμά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρώπη: Είναι ανεπίτρεπτο, σημείωσε, να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα - μέλος της ΕΕ, η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα , η Λευκωσία , χωρισμένη από τείχη. Η παράταση της διχοτόμησης και της κατοχής προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ και τραυματίζει τις βαθύτερες αξίες της πρόσθεσε.
Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος, μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα επιτρέψει στο λαό της νήσου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώσουν αρμονικά και ειρηνικά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ