Σε τι αφορά το σκάνδαλο, πώς ξέσπασε, ποιες είναι οι επιπτώσεις, ποιες οι αποδοχές των βουλευτών στη Βρετανία και ποια έξοδα μπορούν να δικαιολογήσουν …
Σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών έχει βυθιστεί η Βρετανία με αφορμή το σκάνδαλο με τις αλόγιστες βουλευτικές δαπάνες.
Σε τι αφορά το σκάνδαλο;
Κάθε ημέρα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα η βρετανική εφημερίδα Daily Τelegraph δημοσιοποιεί λεπτομέρειες σχετικά με δαπάνες για τις οποίες οι βουλευτές έχουν αποζημιωθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Οι αποκαλύψεις άρχισαν με στοιχεία για τους υπουργούς και συνεχίστηκαν με κορυφαίους βουλευτές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Οι ταπεινωτικές αποκαλύψεις είχαν να κάνουν με αποζημιώσεις για δαπάνες που αφορούσαν από ερωτικές ταινίες μέχρι πολυελαίους και τον καθαρισμό πισίνας.
Ποιες είναι οι αποδοχές των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων;
Οι 646 βουλευτές έχουν ετήσιο μισθό ύψους 65.000 στερλινών. Ωστόσο, πέρυσι εισέπραξαν συνολικά περίπου 93 εκατομμύρια στερλίνες σε επιδόματα και άλλες επιπλέον πληρωμές, ποσό που αντιστοιχεί σε 144.000 στερλίνες για τον καθένα τους. Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν για τη δεύτερη κατοικία, την οποία δικαιούνται να έχουν όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται σε περιφέρειες εκτός Λονδίνου.
Πώς λειτουργεί το σύστημα των πληρωμών προς τους βουλευτές;
Οι βουλευτές που προέρχονται από περιφέρειες εκτός Λονδίνου έχουν το δικαίωμα να προσδιορίσουν την κατοικία τους στην περιφέρειά τους ή την κατοικία τους στο Λονδίνο ως «δεύτερη κατοικία», για την οποία μπορούν να ζητήσουν να καλυφθούν έξοδα που έχουν κάνει «εξ’ ολοκλήρου, αποκλειστικά και αναγκαστικά με σκοπό την εκτέλεση των βουλευτικών τους καθηκόντων». Αυτά τα «έξοδα δεύτερης κατοικίας» βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Γενικότερα πάντως, οι βουλευτές μπορούν να ζητούν να τους καλύπτονται έξοδα που κάνουν για μετακινήσεις, για την πρόσληψη προσωπικού, εξοπλισμό για τα γραφεία τους, επικοινωνίες και μετακόμιση σε περίπτωση που χάσουν την έδρα τους.
Πώς έφτασαν να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες για τα έξοδα των βουλευτών;
Το κοινοβούλιο δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ στοιχεία για τις δαπάνες των βουλευτών. Ωστόσο, επρόκειτο να τα δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι, αφού έχασε μία δικαστική μάχη με βάση τη νομοθεσία περί ελευθερίας της πληροφόρησης. Η εφημερίδα Daily Telegraph κατάφερε να αποκτήσει στοιχεία πριν τη δημοσιοποίησή τους (ίσως και επί πληρωμή) και να φέρει το θέμα στο προσκήνιο με τα πρωτοσέλιδά της εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Η αστυνομία μάλιστα επεξεργάζεται αίτημα των Αρχών του κοινοβουλίου για τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση των αποκαλύψεων.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του σκανδάλου;
Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει στην παραίτηση ενός υφυπουργού, δύο βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης και ενός συμβούλου του αρχηγού των Συντηρητικών. Έχει επίσης προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης, καθώς οι βουλευτές παρουσιάζονται να καταχρώνται δημόσιο χρήμα εν καιρώ οικονομικής ύφεσης. Αναλυτές κάνουν λόγο για απαξίωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας, ενώ ακούγονται εκκλήσεις για ριζική μεταρρύθμιση της «Μητέρας των Κοινοβουλίων». Οι αποκαλύψεις έχουν επίσης στοιχίσει πολύ ακριβά στην κυβερνώσα παράταξη, που βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι ενδέχεται να απομακρυνθούν και από τα δύο μεγάλα κόμματα στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τέλος, το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα της σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας της Daily Telegraph που παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις αποκαλύψεις. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση της ημερήσιας κυκλοφορίας της μέχρι και κατά 93.000 φύλλα.
Γιατί έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου ο πρόεδρος της Βουλής;
Ο Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, είναι υπεύθυνος για το Γραφείο Πληρωμών, που ασχολείται με τις βουλευτικές δαπάνες και βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου. Έχει επίσης δεχτεί επικρίσεις επειδή θεωρήθηκε ότι δεν καταδίκασε αρκετά ηχηρά την πρακτική που αποκαλύφθηκε ότι εφάρμοζαν πολλοί βουλευτές σε σχέση με τις αλόγιστες δαπάνες. Έχει ακόμα κατηγορηθεί ότι εμπόδισε στο παρελθόν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τις βουλευτικές δαπάνες. ¶λλοι ωστόσο θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Βουλής λειτουργεί απλώς σαν αποδιοπομπαίος τράγος.
Πληροφορίες: BBC, Reuters