Κόσμος
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 05:56

Αργεντινή: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για επίθεση κατά Εβραίων το 1994

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν χθες οι αρχές της Αργεντινής κατά ενός Κολομβιανού ο οποίος φέρεται να ενέχεται στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Μπουένος Αϊρες, που είχε στοιχίσει τη ζωή 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό 300.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν χθες οι αρχές της Αργεντινής κατά ενός Κολομβιανού ο οποίος φέρεται να ενέχεται στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Μπουένος Αϊρες, που είχε στοιχίσει τη ζωή 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό 300.

Ο Σαμουέλ Σαλμάν Ελ Ρέντα, Κολομβιανός υπήκοος λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος ζούσε στο παρελθόν στο Μπουένος Αϊρες, έδρασε ως o «τοπικός σύνδεσμος» των δραστών της επίθεσης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλμπέρτο Νισμάν.

Η υπόθεση της επίθεσης της 18ης Ιουλίου 1994 στο Μπουένος Αϊρες δεν έχει διαλευκανθεί, 15 χρόνια μετά.

Στο σκοτάδι παραμένει και η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Μπουένος Αϊρες το 1992, η οποία είχε στοιχίσε τη ζωή 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200 ανθρώπων.

Σημειώνεται, ότι, στην Αργεντινή ζει η μεγαλύτερη Εβραϊκή κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Ο Ελ Ρέντα, παντρεμένος από το 1989 με την Αργεντινή, Σιλβίνα Σαΐν, «ήταν ενταγμένος στην πιο ακραία σέκτα της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας», σύμφωνα με το Νισμάν.

Ο καταζητούμενος έχει συγγενείς στο Λίβανο, όπου ζούσε πρόσφατα μαζί με τη σύζυγό του, πρόσθεσε ο Νισμάν.

Ο Αργεντινός δικαστής Ροδόλφο Κανίκομπα Κοράλ, ο οποίος είναι επικεφαλής στην έρευνα για την υπόθεση, έχει καλέσει να συλληφθούν στο πλαίσιο της πολυάριθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι - συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου ¶λι ¶κμπαρ Ραφσαντζανί, του πρώην υπουργού Ασφαλείας ¶λι Φαλαχιτζάν, του πρώην υπουργού Εξωτερικών ¶λι Βελαγιάτι, του πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοσέν Ρεζάι, και του Μοχσέν Ραμπανί, ο οποίος εργαζόταν στην πρεσβεία του Ιράν στο Μπουένος Αϊρες.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ελ Ράντα ήταν ένας από τους ανθρώπους που ο Ραμπανί εμπιστευόταν περισσότερο», είπε ο Νισμάν, προσθέτοντας πως ο Κολομβιανός διατηρούσε δυο «σπίτια-κρυψώνες» στο Μπουένος Αϊρες.

Η Τεχεράνη έχει απορρίψει όλες τις κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις αρχές της Αργεντινής στην έρευνα.

Σύμφωνα με το Νισμάν, ο Ελ Ρέντα είχε συχνές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με στελέχη της σιϊτικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ στη Βηρυτό, καθώς και με έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου στο λεγόμενο «Τριεθνές», μια περιοχή ανάμεσα στην Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία, όπου υπάρχουν υποψίες πως καταφεύγουν μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων.

Ο Ελ Ρέντα εξαφανίστηκε δύο ώρες πριν την έκρηξη και 40 λεπτά πριν την αναχώρηση της μόνης πτήσης την ημέρα εκείνη προς το Πουέρτο Ιγουάσου, στο αργεντίνικο τμήμα του «Τριεθνούς», κατά το Νισμάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων