Στο Χαμπάροβσκ της ρωσικής ¶πω Ανατολής έφτασαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διήμερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντίμτρι Μεντβέντεφ.
Στο Χαμπάροβσκ της ρωσικής ¶πω Ανατολής έφτασαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διήμερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντίμτρι Μεντβέντεφ.
Το αεροσκάφος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο προσγειώθηκε στις 19.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο της πόλης που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής, 8.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, κοντά στα κινεζικά σύνορα.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ταξίδεψαν μαζί με τσεχικό αεροσκάφος.
Ρώσοι και ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν απόψε σε άτυπο δείπνο εργασίας. Αύριο, Παρασκευή θα έχουν συνομιλίες και αργότερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Οι εργασίες της συνόδου κορυφής θα επικεντρωθούν στην ενεργειακή συνεργασία και στις συνεχείς εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Οι σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ διαταράχτηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της σύγκρουσης στη Γεωργία και της κρίσης για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία προκάλεσε τη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο ενός τμήματος της Ευρώπης επί δύο εβδομάδες τον Ιανουάριο.
«Δεν είμαι σίγουρη ότι οι οικογένειες στην Ευρώπη που πάγωσαν, γιατί δεν είχαν θέρμανση το χειμώνα, τα ξέχασαν όλα», δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Κομερσάντ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι Ευρωπαίοι απέκλεισαν στα τέλη Απριλίου την εκδοχή να αντικαταστήσουν το Χάρτη της Ενέργειας που υιοθετήθηκε το 1991.
Η Μόσχα θα εκδηλώσει άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά της, μετά τη διακήρυξη που υπεγράφη από το Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπει δυτική οικονομική στήριξη για την ανακαίνιση του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Βασίλι Λιχατσόφ, μέλος της Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας και ειδικό των θεμάτων αυτών.
Η υπογραφή του κειμένου αυτού το Μάρτιο προκάλεσε την οργή της Μόσχας, καθώς δεν συμπεριελήφθη σε αυτό ενώ το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη προωθείται μέσω Ουκρανίας.
Η Γεωργία και η πρόσβαση των διεθνών παρατηρητών στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, στην ανεξαρτησία των οποίων προχώρησε η Μόσχα, μετά τον πόλεμο τον Αύγουστο του 2008 συνιστούν άλλο θέμα διαφωνίας.
Η Μόσχα δεν κρύβει επίσης τη δυσαρέσκειά της για τη στήριξη των Ευρωπαίων προς τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Η Μόσχα ελπίζει στην ευρωπαϊκή στήριξη του προγράμματός της για τη νέα συνθήκη ασφάλειας στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Λιχατσόφ, πρώην εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ.
Στο κλίμα των εντάσεων αυτών, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό του αριθμού των συνόδων κορυφής με τη Ρωσία σε μία, από δύο που διεξάγονται ετησίως, γράφουν σήμερα ρωσικές εφημερίδες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο