Πολιτιστικά
Κυριακή, 24 Μαΐου 2009 10:42

Φεστιβάλ Καννών: «Αντιβραβείο» στον Λαρς φον Τρίερ

Βραβείο στην ταινία «Ψάχνοντας τον Έρικ» του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς απένειμε χθες στις Κάννες η οικουμενική επιτροπή 2009.

Τα μέλη της επιτροπής απένειμαν επίσης «ως άτομα» βραβείο μισογυνισμού στην ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Ο Αντίχριστος».

Βραβείο στην ταινία «Ψάχνοντας τον Έρικ» του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς απένειμε χθες στις Κάννες η οικουμενική επιτροπή 2009.

Τα μέλη της επιτροπής απένειμαν επίσης «ως άτομα, εκτός του αυστηρώς εννοουμένου ρόλου της οικουμενικής επιτροπής» βραβείο μισογυνισμού στην ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Ο Αντίχριστος».

Κατά την απονομή του βραβείου, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρουμάνος σκηνοθέτης Ραντού Μιχαϊλεάνου, ανέφερε με μια δήλωση γραμμένη με ειρωνικό τρόπο ότι τα μέλη της επιτροπής θεώρησαν «καθήκον τους να τιμήσουν την πιο μισογυνική ταινία του “μεγαλύτερου κινηματογραφιστή του κόσμου”», κάνοντας αναφορά σε μια επίσης ειρωνική δήλωση του Λαρς Φον Τρίερ.

Ο φον Τρίερ «προτείνει με λεπτότητα ότι η γυναίκα πρέπει να καεί στην πυρά για να σώσει τον κόσμο και για να μπορέσει επιτέλους ο άνδρας να σηκωθεί όρθιος», προστίθεται στη δήλωση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Κανών, Τιερί Φρεμό, έκανε λόγο, πάντως, για «μια γελοία απόφαση που αγγίζει την έκκληση για λογοκρισία, σκανδαλώδη από την πλευρά μιας οικουμενικής επιτροπής που επιπλέον προεδρεύεται από έναν κινηματογραφιστή».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο