Ένα νέο στάδιο ανάμεσα στη δικαστική έρευνα και την απόφαση της Βουλής για δίωξη πολιτικών προσώπων, που ενέχονται σε σκάνδαλα, θεσμοθετεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια.
Ένα νέο στάδιο ανάμεσα στη δικαστική έρευνα και την απόφαση της Βουλής για δίωξη πολιτικών προσώπων, που ενέχονται σε σκάνδαλα, θεσμοθετεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έως ότου αυτός καταργηθεί.
Όπως τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», η κυβέρνηση δρομολογεί ένα νομικό «ελιγμό», προκειμένου να υπερβεί τις συνταγματικές προβλέψεις, που σε συνδυασμό με τη «συνήθη πρακτική» της Βουλής παρέχουν, επί της ουσίας, ατιμωρησία στους πολιτικούς.
«Υποστηρίζω εδώ και μήνες ότι πρέπει να αλλάξει ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ανεξάρτητα από το ποιος παράγων ευθύνεται περισσότερο, αδιαμφισβήτητο είναι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Δένδιας.
«Στο πλαίσιο της εντολής που μας δόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό, θα προχωρήσουμε με γοργά βήματα, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στη θεσμοθετημένη συζήτηση για την αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, μια πρώτη σκέψη είναι να καταργηθεί τελείως το ειδικό καθεστώς και να επανέλθουν οι πολιτικοί στις διατάξεις του κοινού δικαίου, με μία ειδική δωσιδικία όμως, όπως ισχύει για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστές. Να δικάζονται δηλαδή από μία βαθμίδα ανώτερη τουλάχιστον, από αυτή που θα δικαζόταν ένας πολίτης.
«Τις λεπτομέρειες όμως θα τις συζητήσουμε και θα τις αποσαφηνίσουμε στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ακολουθήσει», σημειώνει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει, επίσης, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και την επιμήκυνση του δικαστικού έτους. Επίσης, εξαγγέλλει δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα.