Πολιτική
Κυριακή, 24 Μαΐου 2009 12:28

Γ. Παπανδρέου: «Υποκριτική» η πρόσκληση διαλόγου

«Υποκριτική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο με στόχο την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Υποκριτική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο με στόχο την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει άμεσες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας σε τέσσερα πεδία: στον εκλογικό νόμο, στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, στη λειτουργία των ΜΜΕ και στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ως πρώτη παρέμβαση για την αυτονόμηση της πολιτικής από τα συμφέροντα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτάσσει ένα νέο εκλογικό σύστημα, «προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου», το οποίο θα περιορίσει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

Αναφερόμενος στη διασφάλιση ανεξάρτητης λειτουργίας της δικαιοσύνης, προτείνει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της δικαστικής ηγεσίας και ως τη συνταγματική αναθεώρηση, η επιλογή να γίνεται με τη συμμετοχή της Βουλής, ώστε να αποκλείονται οι κομματικές τοποθετήσεις.

Όσον αφορά στη λειτουργία των ΜΜΕ, τονίζει ότι έχουμε δεσμευτεί για την άμεση αδειοδότηση των ΜΜΕ και την αναβάθμιση του ΕΣΡ.

Στο ενδεχόμενο να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου απαντά εμέσως «ναι» . «Η επανεκλογή του κ Παπούλια, εφόσον βέβαια ο ίδιος το επιθυμεί, θα γίνει από μια νέα Βουλή με τη συμβολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ», δηλώνει χαρακτηριστικά.