Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την εκδίωξη των μειονοτήτων από τη γείτονα χώρα, οι οποίες προκάλεσαν την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την εκδίωξη των μειονοτήτων από τη γείτονα χώρα, οι οποίες προκάλεσαν την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος ζητά από τον Ερντογάν ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνοντας λόγο για «βαριά συκοφαντία».
Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί είπε ότι «η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά, που χειροκροτήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, ως ιστορική αυτοκριτική και ομολογία, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί και στην Αρμενία».
«Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταδικάσει το τουρκικό έθνος και την ένδοξη ιστορία του με μία βαριά συκοφαντία και κατηγορία περί φασισμού και για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που είπε άθελά του και κατά λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Τούρκο πρωθυπυργό, ο Μπαχτσελί προειδοποίησε πως «αν σιωπήσει ή αλλάξει τα λόγια του, το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει για πάντα ενώπιον της εθνικής συνείδησης, ως πρωθυπουργό, που υιοθετεί το σύνολο των ψευδών και των ισχυρισμών των Αρμενίων και των Ελλήνων».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας με τον αντιπροέδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ονούρ Οϊμέν να αναφέρει: «Δεν κατάλαβα τι είπε ο πρωθυπουργός. Δεν ξέρω κανέναν που να έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής ταυτότητάς του. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν, αλλά είναι λάθος να κατηγορείται για φασισμό το τουρκικό κράτος».
Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος
«Ουδείς διατυπώνει την κατηγορία περί φασισμού για το παρελθόν της Τουρκίας. Απλώς υπογραμμίζεται ότι αυτά που έγιναν, ήταν προϊόν φασιστοειδούς αντίληψης […] Είναι ξεκάθαρο τι λέει ο πρωθυπουργός. Αν δεν το καταλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με το αν διακατεχόμαστε ή όχι, από φασιστοειδή αντίληψη», αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ.
Ο αρθογράφος Τζαν Ντουντάρ της Μιλιέτ από την πλευρά του κατηγορεί τον Ερντογάν πως αναπτύσσει φιλολογία, αλλά «δεν τηρεί το λόγο του», σημειώνοντας: «Τι πρέπει να περιμένει κανείς από έναν πρωθυπουργό που χαρακτηρίζει τις μεθοδεύσεις του παρελθόντος, αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης; Να αλλάξει την αντίληψη αυτή και να λύσει τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως. Κάνει αυτοκριτική, αλλά δεν συνεχίζει».
Η φιλοκυβερνητική Ζαμάν υπογραμμίζει «Εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε ως εχθρούς τους διαφορετικούς. Έφυγαν και οι διαφορετικοί και απομείναμε μόνοι, ο ένας εχθρός του άλλου. Διότι αφότου διώξαμε αυτούς που διώξαμε, ξεχάσαμε να συμβιώνουμε με τους διαφορετικούς».
Ο Γιαγμούρ Ατσίζ, αρθογράφος της φιλοκυβερνητικής Σταρ, κάνει λόγο για την ανάγκη, να προβεί η κυβέρνηση σε βήματα σχετικά με τις μειονότητες και υπογραμμίζει ότι «το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επιστροφή των βακουφίων που άρπαξε το τουρκικό κράτος από τους πολίτες ελληνικής, αρμενικής και συρορθόδοξης καταγωγής, με τρόπο ληστρικό και να τους αποζημιώσει για τη ζημιά που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια της ληστείας. Δεν γίνεσαι μεγάλο κράτος με το να κορδώνεσαι».