Πολιτική
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 20:15

Τηλεμαχία χωρίς προφανείς νικητές και ηττημένους

Δεν έβγαλε ειδήσεις η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών εν όψει των Ευρωεκλογών. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την καταληκτική ομιλία του. Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στις έξι θεματικές ενότητες.

Δεν έβγαλε ειδήσεις η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών εν όψει των Ευρωεκλογών.

Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την καταληκτική ομιλία του. Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και φέτος το debate είχε τη μορφή παράλληλων μονολόγων -δεδομένου ότι κανένας από τους συμμετέχοντες πολιτικούς αρχηγούς δεν είχε δικαίωμα να σχολιάσει απάντηση άλλου.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ανοίγει νέα προοπτική, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για ανάγκη αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής του debate έκανε λόγο ο Γ. Καρατζαφέρης.

Πρώτη θεματική ενότητα: Ευρώπη και Εξωτερική Πολιτική

Η πρώτη ερώτηση ετέθη προς τον πρωθυπουργό: «Λέτε πως δεν είστε αλάνθαστος, έχουμε ανοικτά μεγάλα εθνικά θέματα, παγκόσμια κρίση, Τουρκία, Σκοπιανό. Πόσα λάθη δικαιούται να κάνει ένας πολιτικός;»

Ο κ. Καραμανλή απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει σειρά από σοβαρά αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική και πως ακολουθεί γενναία εξωτερική πολιτική.

Σε ερώτηση για τις μειονότητες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε τα όπλα στην εξωτερική πολιτική.

Σε διευκρινιστική ερώτηση: «Αν τεθεί θέμα αυτοπροσδιορισμού μουσουλμάνων ως Τούρκων και Σκοπιανών ως Μακεδόνων ποια είναι η θέση σας;», ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Η χώρα μας στηρίζει τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας… Χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική που να διαπραγματεύεται, όχι να καταθέτει να όπλα».

«Είστε το κόμμα που δεν θέλει την Ελλάδα στην ΕΕ. Αν αποδεχόμασταν την πρόταση οι Ελληνες θα έχαναν ενισχύσεις 150 δισ. Πώς θα τα αναπληρώνατε;», ήταν η ερώτηση που ετέθη στη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απάντησε: «Οι κοινοτικές ενισχύσεις πάνε κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους… Αν δεν είμαστε στην ΕΕ θα κέρδιζε πάρα πολλά ο ελληνικός λαός».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος είπε απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας τα εξής: «Γιατί, κ. Πρωθυπουργέ, αφού η ΕΕ πιέζει σε μια σειρά ζητήματα, όταν έχουμε θετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τους συμβασιούχους γιατί δεν προχωράτε σε μονιμοποίησή τους;»

Στον κ. Αλαβάνο τέθηκε και το εξής ερώτημα: «Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές λέτε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρησιμοποιούνται για να επιβληθούν μέτρα μείωσης της κερδοφορίας των εργαζομένων. Αυτές οι θέσεις μας θυμίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Τι λέτε;»

«Η μάχη δεν είναι εύκολη, είμαστε σε πλαίσιο απογοήτευσης της κοινωνίας η οποία επιπίπτει επί δικαίων και αδίκων… Η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την κρίση», απάντησε ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε πως «όλοι είναι υπέρ της Τουρκίας, εμείς είμαστε κατά της Τουρκίας… Είμαστε υπέρ αυτών που πιστεύουν οι Μέρκελ – Σαρκοζί».

«Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου σας πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Πώς συμβαδίζει αυτό με θέσεις που έχει εκφράσει;», ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος απάντησε: «Στην Ευρώπη έχουμε μάθει στη σύνθεση. Η κ. Τζαβέλλα είναι μια εξαιρετική τεχνοκρατική δύναμη».

Δεύτερη θεματική ενότητα: Οικονομία

Η πρώτη ερώτηση ετέθη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, και αφορούσε στην Πράσινη Ανάπτυξη. «O πλανήτης μας πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο… Θέλω η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα… Χρειάζεται σοβαρή αναδιάρθρωση, επενδύσεις και ένα σύστημα που θα στηρίζει τον επιχειρηματία στην πράσινη ανάπτυξη… Δεσμευόμαστε να κάνουμε υπουργείου Περιβάλλοντος».

Σε ερώτηση για το εάν θα επιδοτήσει την πράσινη ενέργεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Θα χρειαστούν επενδύσεις, υποδομές που θα αποδώσουν μετά από κάποια χρόνια. Γι' αυτό χρειάζεται ένα κράτος αξιόπιστο που να μπορεί να δανειστεί. Εμείς θα έχουμε αξιόπιστο σχέδιο».

«Για να κλείσουν οι τρύπες της οικονομίας πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει θέμα για τα οικονομικά σας. Γιατί αρνείστε το φορολογικό έλεγχο;», ήταν το ερώτημα που ετέθη στην κ. Αλ. Παπαρήγα, η οποία απάντησε τα εξής: «Αν ήμασταν κόμμα εξουσίας, αν είχαμε υπουργεία, τότε θα έπρεπε να ελεγχθούμε… Τα έσοδα και τα έξοδα των κομμάτων πρέπει να ελέγχονται από δικά τους θεσμικά όργανα».

«Θα μπορούσατε να δώσετε το καλό παράδειγμα. Προτείνετε βασικό μισθό 1.400. Γιατί δεν το κάνετε στα μέλη του κόμματός σας;», ήταν το διευκρινιστικό ερώτημα που ετέθη στη συνέχεια. «Αυτός που δουλεύει για το κόμμα δεν κάνει πάνω από όλα επάγγελμα… Αλίμονο αν συνδέσουμε την προσφορά μας στο κόμμα με επαγγελματική αποκατάσταση», απάντησε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ερώτηση στον κ. Αλ. Αλαβάνο: «Μεσούσης της κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Εσείς το εμποδίσατε. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων. Τα σκέφτεστε αυτά;»

«Μη μου λέτε για μια Κυριακή», απάντησε ο κ. Αλαβάνος. «Και Δευτέρα και Τρίτη και Σάββατο οι καταστηματάρχες υποφέρουν από τα πολυκαταστήματα… Οι μικρομεσαίοι έχουν προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ - Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα».

«Μήπως τελικά η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν προσμετράτε τέτοιες ενέργειες; Είστε ακόμη υπέρ της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος απάντησε: «Αυτή η ΕΕ δεν μπορεί να σταθεί με αυτόν τον τρόπο, το σύμφωνο σταθερότητας άφησε απροστάτευτη την ΕΕ, την Εθνική Τράπεζα τη χρειάζεται η κοινωνία».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι είναι μεγάλο το βάρος και ζήτησε να βοηθήσουμε. Εγώ έκατσα να βοηθήσω. Εκανα προτάσεις. Κάποιες απορρίφθηκαν και κάποιες υιοθετήθηκαν. Δεν γυρίζω την πλάτη στην κρίση. Τρία τζάκια κυβερνάνε τη χώρα. Καιρός να αλλάξουμε. Πρέπει να βρούμε ένα διάλογο μεταξύ μας. Είμαι ανοικτός σε διάλογο με όλους για το καλό της πατρίδας... Αρνούμαι εθνικές εκλογές τώρα εν μέσω κρίσης».

«Έγιναν λίγες μεταρρυθμίσεις, πού οφείλετε η καθυστέρηση; Πώς θα πείσετε πως αυτά που λέτε τώρα δεν θα μείνουν στα χαρτιά;», ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ. Καραμανλή. «Δεν είπα ποτέ ότι έχουν γίνει λίγες μεταρρυθμίσεις. Πολλές έχουν γίνει. Αυτό που λέω είναι ότι χρειαζόμαστε κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να εξυγιάνουμε τον τομέα της υγείας. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη να επιταχύνουμε το βηματισμό».

«Πώς γίνεται να μας βρεί η κρίση τόσο αδύναμους; Θα βάλετε φόρους;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ο οποίος απάντησε: «Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει φόρους. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά από μήνες όμως. Οι προβλέψεις αλλάζουν…. Βασική προτεραιότητα να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή… Η Ελλάδα βιώνει την κρίση ηπιότερα από άλλες χώρες».

Τρίτη θεματική ενότητα: Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα

«Δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο. Με ποιο τρόπο θα λύνατε αυτό πρόβλημα;», ρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα. «Δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το ζήτημα αυτό στο σοσιαλισμό. Έχουμε καταθέσεις προτάσεις στη Βουλή… Πρέπει να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Σε συνθήκες κρίσης οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευθούν… Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για να θυσιαστούν για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στη συνέχεια της ετέθη η εξής διευκρινιστική ερώτηση: «Πώς θα συμβάλετε σε άλλη κοινωνική πολιτική στην πράξη;». «Δεν δεχόμαστε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα… Να πληρώσει η πλουτοκρατία», απάντησε η κ. Παπαρήγα.

Ερώτηση στον κ. Αλαβάνο: «Προτείνετε βασικό μισθό 1.300 ευρώ. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, θα περίμενε κανείς οι θέσεις να έχουν απήχηση. Γιατί πιστεύετε ότι δεν πείθετε τους πολίτες;».

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε εκρηκτικό το πεδίο στην κοινωνική πολιτική: «Μιλάμε για νέα γενιά που ζουν ως ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι αν δεν είναι στην ανεργία… Η αξιοπιστία μας είναι ότι προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: «Είμαστε μια συμμαχία διαφορετικών δυνάμεων με ένα κοινό πρόγραμμα. Το κοινό πρόγραμμά μας λέει παρεμβάσεις στην ΕΕ… Σας ρωτώ κ. πρωθυπουργέ, γιατί η ΕΕ στηρίζει τις τράπεζες και δεν στηρίζει το δανεισμό χωρών - μελών όπως η Ελλάδα;»

Ο κ. Καρατζαφέρης, σε ερώτηση για τους οικονομικούς μετανάστες απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εχουμε προτείνει να φτιαχτεί ομάδα τσιγγάνων αστυνομικών… Το θέμα των μεταναστών είναι τεράστιο στην Ελλάδα. Έχουμε 2 εκατομμύρια μετανάστες. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Καλώ τον πολιτικό κόσμο να πάρουμε αποφάσεις όλοι μαζί για το θέμα».

Kληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με το Κοράνι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής: «Θέλουμε την ειρήνη. Θέλουμε να κοιμόμαστε όπως κάποτε με ανοιχτά παράθυρα».

Σε ερώτηση για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Το Δημόσιο σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί όντως τις πληρωμές. Τα χρήματα όμως αυτά δεν χάνονται… Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί σε συνθήκες κρίσης να στηρίξει τους ασθενέστερους… Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία χρειάζεται συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

»Eίναι προφανές ότι το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά. Είμαστε στο 78% του κοινοτικού μέσου όρου».

Σε ερώτηση για του σουηδικό μοντέλο και φορολογικά θέματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεσμεύτηκε για ένα κοινωνικό κράτος. «Είναι θέμα αναπτυξιακής προοπτικής. Εχει ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας στη χώρα μας, αυτό είναι η βαρβαρότητα… Θα χτυπήσω τις αντιλήψεις γιατί δεν χρωστάω σε κανένα… Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το κοινωνικό κράτος. Δεσμεύομαι για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου».

Τέταρτη θεματική ενότητα: Παιδεία

Ερώτηση στον Αλ. Αλαβάνο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. «Θα έπρεπε και τα ΜΜΕ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν τη νεολαία… Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς τους νέους».

Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας «διάστασης απόψεων» στο θέμα αυτό. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης», τόνισε ο κ. Αλαβάνος και συνέχισε: «Είμαστε περήφανοι γιατί στηρίξαμε το κίνημα για το άρθρο 16».

Ερώτηση στον κ. Καρατζαφέρη: «Eνας Ελληνας πολίτης μουσουλμάνος μαθητής θα πρέπει να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών;»

«Ολα αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης. Ο μουσουλμάνος μαθητής δεν έχει υποχρέωση να διδαχθεί Θρησκευτικά. Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν είναι ίσοι με τους χριστιανούς ορθόδοξους οι αλλόθρησκοι που ζουν στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απάντησε: «Εχουν τα ίδια δικαιώματα».

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους πόρους για την Παιδεία, το δημόσιο χρέος όμως είναι βρόχος. Παρ' όλα αυτά δεν είμαστε μακριά από το στόχο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ερώτηση σχετική με τη δέσμευση για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο «καθόλου δεν καρκινοβατεί» και πρώς προσπάθησε να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

«Ακυρώσατε την πολιτική της κ. Γιαννάκου. Οι δύο υπουργοί που την διαδέχθηκαν δεν προχώρησαν σε γενναίες πολιτικές», ήταν η επισήμανση δημοσιογράφου. «Ο νόμος πλαίσιο εφαρμόζεται… Για το θέμα του βιβλίου δεν είχαμε πει ποτέ ότι θα ισχύσει κατ' ανάγκη. Το εξεταστικό σύστημα που επεξεργαζόμαστε δεν θα αφορά την επόμενη σχολική χρονιά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν υπονομεύσαμε την αναθεώρηση… Ξέρω πολύ καλά το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης. Ημουν υπουργός Παιδείας και γνωρίζω το πρόβλημα. Σήμερα η ελληνική οικογένεια πληρώνει τεράστια βάρη. Πρέπει να αλλάξει άρδην το εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Πρέπει να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την πράσινη ανάπτυξη και τα νέα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτήν».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Και σε δημόσιο σχολείο έχω πάει και σε ιδιωτικό. Μιλάω με τους νέους και ξέρω τα προβλήματα. Εξοργίζομαι γι' αυτά».

Σε ερώτηση για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και τα κολέγια, η κ. Παπαρήγα είπε τα εξής: «Δεν μπορείς να λύσεις το εξεταστικό αν δεν αντιμετωπίσεις συνολικά το πρόβλημα της παιδείας και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Εμείς λέμε: Σύγχρονη, υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν παιδεία… Δεν πρέπει κριτήριο για να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιο να είναι η τσέπη του γονιού του. Εχουν γίνει σουπερ μάρκετ τα πανεπιστήμια, είναι υποβαθμισμένα».

Πέμπτη θεματική ενότητα: Περιβάλλον

«Σε ποια κλίμακα προτεραιότητας εντάσσει ο ΛΑΟΣ το περιβάλλον;», ρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απάντησε: « Χρειάζεται να γίνουν πολλά για το περιβάλλον. Εκ των πραγμάτων όμως πάει σε δεύτερη θέση, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα η ποιότητα ζωής».

«Είναι αδιανόητο η χώρα μας το 2010 να μένει πίσω. Πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Η κατάσταση που επικρατεί είναι οδυνηρή», απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε διευκρινιστική ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Ναι σε εναλλακτικές μορφές ή θα επιμένατε στους ΧΥΤΑ;»

«Παρακρατεί η κυβέρνηση χρήματα της ΕΕ προς τους πυρόπληκτους;», ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Η αντίδραση της πολιτείας στο φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών υπήρξε ακαριαία και γενναιόδωρη… Δεν υπάρχει περίπτωση χρήματα κοινοτικά να μετακινηθούν αλλού, θα πάνε στον προορισμό τους… Εκτός του Χωροταξικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση αυτή έβαλε μπροστά και επεκτείνει πολύ το Κτηματολόγιο. Προωθούμε έντονα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας... Γίνεται μεγάλη, ουσιαστική προσπάθεια για το περιβάλλον ».

«Μιλάτε συχνά για την πράσινη ανάπτυξη. Τα έργα όμως των προηγούμενων κυβερνήσεών σας έρχονται σε αντίθεση με αυτό», ήταν το ερώτημα που ετέθη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με το θέμα του περιβάλλοντος. «Αν δεν πάμε σε άλλο μοντέλο ανάπτυξης θα μιλήσουμε ή για πράσινη ανάπτυξη ή για βαρβαρότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

«Διαβεβαιώνω πως έχουμε συγκροτημένο πρόγραμμα για την εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης, είναι η μόνη πρόταση για μια πράσινη ανάπτυξη… Χαίρομαι που υπάρχουν ψηφοφόροι με οικολογική συνείδηση... Η πραγματική επιλογή για την πράσινη ανάπτυξη είναι το ΠΑΣΟΚ».

Ερώτηση στην Αλ. Παπαρήγα για κλιματικές αλλαγές σε σχέση με τα λαϊκά στρώματα. «Γιατί δεν είναι ψηλά στην ατζέντα του ΚΚΕ τα περιβαλλοντικά ζητήματα;» «Ανάπτυξη και περιβάλλον είναι “νύχι-κρέας”», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα. «Είναι απόλυτος μύθος ότι η ΕΕ έχει περιβαλλοντική ευαισθησία.

«Συμφωνείτε να μπαίνει λουκέτο σε επιχείρηση η οποία αδιαλείπτως ρυπαίνει;», ρωτήθηκε στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα. «Πρέπει να πιεστεί ο εργοδότης. Να κλείσει η επιχείρηση αλλά να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι», απάντησε η κ. Παπαρήγα.

Ερώτηση στον Αλ. Αλαβάνο για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις σε σχέση και με αυτά των Οικολόγων Πράσινων. «To περιβάλλον χρησιμοποιήσεται ως μέσο συναλλαγής... Δεν ασκώ κριτική σε ένα πολιτικό χώρο που δεν είναι παρών. Εκεί που κρίνεται κανείς είναι όταν, για να στηρίξει θέματα του περιβάλλοντος, έρχεται σε σύγκρουση ακόμη και με τους πολίτες. Εχει πολιτικό κόστος η πολιτική για το περιβάλλον».

«Εχετε λάβει 50 άδειες δακτυλίου ως κόμμα, με αυτά κυκλοφορείτε στην Αθήνα, Γιατί;», ρωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος απάντησε: «Δεσμευόμαστε να δούμε το θέμα του δακτυλίου».

Εκτη θεματική ενότητα: Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

Ερώτηση στον πρωθυπουργό για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Επιμένετε στη θεωρία των σατανικών συμπτώσεων; «Μιλάμε για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα εγώ. Βεβαίως θα έπρεπε να είναι κανείς πιο επιμελής σε αυτή την υπόθεση. Δεν πιστεύω ότι ζημίωσε κανείς σκοπίμως το ελληνικό δημόσιο. Τίποτε δεν συγκαλύπτεται», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Επιδιώξεις υστερόβουλες διαπλέχθηκαν με παθογένειες της κρατικής μηχανής… Οταν αντιλήφθηκα την έκταση του φαινομένου ανέλαβα την ευθύνη. Δεν πιστεύω ότι ουδείς πολιτικός κανενός κόμματος χρηματίστηκε ούτε πήγε να χρηματιστεί για την αυτήν την υπόθεση».

«Το ΠΑΣΟΚ μιλά συχνά για σκάνδαλα, η συζήτηση αυτή ωφελεί τον ελληνικό λαό;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της έκτης και τελευταίας θεματικής ενότητας της τηλεμαχίας. «Να τελειώνουμε με τη σοβαροφάνεια και την υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή για παραγραφή. Η κυβέρνηση είναι σε ομηρία, είναι μέρος του προβλήματος πλέον… Τα σκληρά μέτρα έπρεπε να είναι να χτυπήσουμε τη διαφθορά και όχι ενάντια στον απλό λαό».

«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες πιστεύουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα σκάνδαλα είναι μια από τα ίδια. Πώς το σχολιάζετε;», ήταν το διευκρινιστικό ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απάντησε: «O κόσμος είναι εξοργισμένος με την ατιμωρησία. Γι'αυτό ζήτησα να μπει τάξη. Εχουμε προτείνει αλλαγές για να υπάρχει διαφάνεια. Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να σεβαστούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο της έκτης θεματικής ενότητας, η κ. Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν συναλλασσόμαστε με επιχειρηματίες. Η ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα... Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή. Οι κατήγοροι, αυτοί που συκοφαντούν να φέρουν στοιχεία, όχι ο κατηγορούμενος».

«Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να γίνουν 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Αποτελεί αυτό πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική;», ρωτήθηκε ο κ. Αλ. Αλαβάνος.

«Το κράτος οφείλει να συμβάλλει στην υπόθεση της απασχόλησης. Δεν ντρεπόμαστε για την πρότασή μας, οφείλουμε να το κάνουμε, αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες», απάντησε ο κ. Αλαβάνος.

Επέρριψε παράλληλα τεράστιες ευθύνες σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις ΛΑ.Ο.Σ. - Ν.Δ. κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Καρατζαφέρης. «Δεν είμαι άνθρωπος των άκρων, δεν αποκλείω το διάλογο... Θέλουμε να μπούμε στο πολιτική παιχνίδι και να φέρουμε μία άνοιξη... Η ΝΔ έχει κάνει λάθη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δύο κόμματα στην παράταξη».

«Εχετε επιλέξει την κ. Τζαβέλλα, η οποία έχει βρεθεί στην καρδιά των μεγαλύτερων επιχειρηματικών πόλων. Πώς συμβαδίζει αυτό με τις επικρίσεις σας στα επιχειρηματικά συμφέροντα;», ρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Χαίρομαι που ό,τι δυναμικότερο στη χώρα τουλάχιστον στην ειδικότητά της είναι κοντά μου. Η κ. Τζαβέλλα γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις».

Δίλεπτες καταληκτικές τοποθετήσεις

Γ. Καρατζαφέρης:

«Eίμαστε μια διαφορετική άποψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε το διάλογο. Δεν προχωράμε με ψευτοδιλήμματα. Εμείς αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό, δεν είμαστε στείροι, μιλάμε ανοιχτά, μπορούμε και ταξιδεύουμε μέσα στο όνειρο του Ελληνα πολίτη».

Αλ. Αλαβάνος:

«Φάνηκε η πλήρης ανεπάρκεια αυτού του συστήματος, προσπάθησα να κάνω διάλογο με τον πρωθυπουργό, δεν τον είχα… Πριν από λίγες μέρες έφυγε μια μεγάλη προσωπικότητα του χώρου της Αριστεράς, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ηταν πρωταγωνιστής στα θέματα του Περιβάλλοντος. Εχουμε μια ιστορία πίσω μας».

Αλέκα Παπαρήγα

«Το ερώτημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πραγματικό, όμως μετατράπηκε σε ένα είδωλο για να φανεί πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η καλύτερη άμυνα είναι η αιφνιδιαστική αντεπίθεση, μπορεί να συντελεστεί με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».

Γ. Παπανδρέου:

«Υπάρχει επιλογή, η ψήφος στην Ευρώπη επηρεάζει τη ζωή όλων Η πατρίδα περνάει βαθιά κρίση. Είναι πραγματικό το δίλημμα “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Να αλλάξουμε την πορεία μας με τη ψήφο μας στις 7 Ιουνίου. Μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα κράτος δικαίου. Μπορούμε να συνδιαμορφώνουμε και να πετυχαίνουμε. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Κ. Καραμανλής:

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Υπάρχει ο δρόμος της ανευθυνότητας και της υπευθυνότητας. Ο δρόμος της υπευθυνότητας σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Η εποχή είναι εξαιρετική, για να προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Είμαι διατεθειμένος κάνω αυτή την πολιτική ξέροντας ότι θα έχει πολιτικό κόστος. Επιλέγουμε το δρόμο της υπευθυνότητας, των μεταρρυθμίσεων, καλώ τους πολίτες να τον κάνουμε μαζί».

Απέναντι στους πέντε πολιτικούς αρχηγούς βρέθηκαν επτά δημοσιογράφοι, η Ολγα Τρέμη από το Mega, ο Νίκος Ευαγγελάτος από τον ΑΝΤ1, ο Ανδρέας Κωνσταντάτος από το Alter, ο Αιμίλιος Λιάτσος από το Star, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, με συντονίστρια της συζήτησης τη Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

Κατά την αποχώρησή τους σε δηλώσεις προέβησαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων, μετά από σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η προβλεπόμενη αποχή στις ευρωεκλογές είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως «η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα δημιουργεί εκνευρισμό» προσθέτοντας πως αναμένει απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό στα ερωτήματα που του έθεσε.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση αυτή να ήταν χρήσιμη για τις αποφάσεις που θα πάρει ο λαός, παρότι, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να υπάρχει πιο ουσιαστικό διάλογος. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό το διάλογο με τον Ελληνα πολίτη τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.