Κόσμος
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 15:27

Η κυκλαδική αρχιτεκτονική «ασπίδα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Φωτογραφίες από κυκλαδίτικα νησιά φέρνουν στο νου οι προτάσεις του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο, εάν βάψουμε τις στέγες των σπιτιών και τους δρόμους με λευκό χρώμα, θα μπει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φωτογραφίες από νησιά των Κυκλάδων φέρνουν στο νου οι προτάσεις του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο, εάν βάψουμε τις στέγες των σπιτιών και τους δρόμους με λευκό χρώμα, θα μπει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο βραβευμένος με νόμπελ Στίβεν Τσου τόνισε στη διάρκεια συνεδρίου νομπελιστών στο Λονδίνο ότι το άσπρο χρώμα στις στέγες των σπιτιών και τα πεζοδρόμια θα συμβάλλει σημαντικά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι λευκές επιφάνειες θα αντανακλούν το ηλιακό φως στο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη,–επίδραση που ισοδυναμεί με την εξαφάνιση όλων των αυτοκινήτων από τη Γη για 11 χρόνια.

«Για τον κλιματισμό ενός τέτοιου κτηρίου θα χρειαστεί 10-15% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε ο Τσου. «Με αυτό τον τρόπο αλλάζει η λευκαύγεια της Γης, καθώς οι ηλιακές ακτίνες αντανακλώνται στο διάστημα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου», υποστήριξε ο νομπελίστας φυσικός.

Η λύση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στα αυτοκίνητα, όπου τα «ψυχρά χρώματα» αντανακλούν το φως και την ακτινοβολία και αυξάνουν την αποδοτικότητα των αυτοκινήτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εάν οι οροφές των σπιτιών και τα πεζοδρόμια στις πόλεις ήταν λευκά, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 44 δισ. τόνους.

Πηγή: The Independent