Πολιτική
Σάββατο, 30 Μαΐου 2009 18:19

Το ΥΠΕΞ για τη διαφυγή Καραβέλα και τα χρήματα στη Ν. Αμερική

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση διαφυγής του πρώην στελέχους της Siemens Hellas, Xρήστου Καρααβέλα, έδωσε με σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΞ. ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens». Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και ειδικά το πότε και πως πληροφορήθηκε η κυβέρνηση τις κινήσεις του υπόπτου στη Νότια Αμερική.

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση διαφυγής του κατηγορουμένου Χρήστου Καραβέλα πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Hellas, δίνει με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο Χρ. Καραβέλας, που επρόκειτο να απολογηθεί χθες το μεσημέρι για την υπόθεση της Siemens, διέφυγε πιθανώς προς χώρα της Νοτίου Αμερικής. Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, ενημέρωσε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ότι η οικογένεια του Χρ. Καραβέλα εισήγαγε σε χώρα της Νοτίου Αμερικής τρία εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον προέβη σε αγορά πολυτελούς ακινήτου, όπως προκύπτει «μετά από ενημέρωση του υπουργού, μέσω Πρεσβείας της Ελλάδος στο εξωτερικό» (όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση).

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο το εν λόγω ποσό, όσο και το πολυτελές ακίνητο έχουν δεσμευθεί, ενώ εξεδόθη διαταγή απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, όπως και ένταλμα σύλληψής του, αφού, όμως, ο κατηγορούμενος είχε διαφύγει για το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Σάββατο, 23 Μαΐου 2009 και ώρα 15:36, εισήλθε τηλεγράφημα στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του υπουργείου από την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβίδεο. Η Πρεσβεία ενημέρωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Υπηρεσίας Διώξεως Εγκλημάτων Ξεπλύματος Χρήματος της Ουρουγουάης επισήμανε εισαγωγή σημαντικής ποσότητας συναλλάγματος και αγορά ακινήτου εκ μέρους οικογένειας με όνομα Καράβελα ή Καράμπελα και παρακαλούσε για επιβεβαίωση κατά πόσο υπόθεση, ύποπτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και που μπορεί να σχετίζεται με υπόθεση Ζήμενς, ενδιαφέρει αρμόδιες ελληνικές αρχές και σε θετική περίπτωση ενεργοποίηση σχετικών νομίμων διαδικασιών. Σημειώνεται ότι με το ίδιο τηλεγράφημα η πρεσβεία ενημέρωσε ότι οι Αρχές της Ουρουγουάης είχαν ήδη "παγώσει" τα μετρητά και το ακίνητο της ως οικογένειας.

Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών έλαβε γνώση του τηλεγραφήματος τη Δευτέρα 25 Μαΐου το πρωί και ζήτησε οδηγίες από το Διπλωματικό Γραφείο της υπουργού. Η υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου το πρωί και σε συνέχεια εντολής της, το τηλεγράφημα εστάλη άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κλητήρα.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΞ, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009 το απόγευμα, η εισαγγελία επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την άμεση μετάφραση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Χρ. Καράβελλα, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε το ίδιο απόγευμα.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens. Παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων διαύλων, δρώντας εξωθεσμικά και χωρίς σεβασμό προς την Δικαιοσύνη. Είναι πολλά όσα γίνονται, για να είναι τυχαία», παρατήρησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ προέχει η συγκάλυψη και όχι η διαλεύκανση, υπογράμμισε. «Για αυτό άλλωστε, αρνήθηκε επίμονα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Τα όσα "κινηματογραφικά" συμβαίνουν στην υπόθεση Siemens, μετά και το κλείσιμο της Βουλής, έχουν σκηνοθετηθεί από τη ΝΔ, στο πλαίσιο της διαχείρισης της επερχόμενης ήττας της», υποστήριξε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ, παραμένουν αναπάντητα. Ιδιαίτερα το πότε και πως πληροφορήθηκε η κυβέρνηση τις κινήσεις του υπόπτου στη Νότια Αμερική»

«Η συνεχιζόμενη σιωπή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την ενοχή της. Ουδείς ευαισθητοποιείται, ουδείς ελέγχεται, ουδείς παραιτείται», κατέληξε στη δήλωσή το ο κ. Ρόβλιας.