Πολιτική
Κυριακή, 31 Μαΐου 2009 11:01

Στη Λάρισα ο Γιώργος Παπανδρέου

Σε συγκέντρωση στη Λάρισα θα μιλήσει το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. Νωρίτερα, θα επισκεφθεί το Δήμο Αλμυρού, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με αγρότες της περιοχής. Για «ισχυρά συμφέροντα που έχουν καλυφθεί πίσω από την ασυλία, την ατιμωρησία, το βόλεμα και την κάλυψη που τους προσφέρει ο πρωθυπουργός και η ΝΔ», έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του χθες στο ΣΕΦ.

Σε συγκέντρωση στη Λάρισα θα μιλήσει το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. Νωρίτερα, θα επισκεφθεί το Δήμο Αλμυρού, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με αγρότες της περιοχής.

Για «ισχυρά συμφέροντα που θέλουν ένα κράτος ελεγχόμενο» και «έχουν καλυφθεί πίσω από την ασυλία, την ατιμωρησία, το βόλεμα και την κάλυψη που τους προσφέρει ο πρωθυπουργός και η ΝΔ», έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του χθες σε εκδήλωση του Κινήματος στο ΣΕΦ με θέμα το κοινωνικό κράτος.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε κοντά στους νέους στον πεζόδρομο της Αγίας Παρασκευής στο Μπουρνάζ. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με νέες και νέους στα καφέ της περιοχής και στη συνέχεια παρακολούθησε μουσική συναυλία που διοργάνωσε η νεολαία.

«Το κοινωνικό κράτος -τόνισε κατά την ομιλία του στο ΣΕΦ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- απαιτεί πρώτα απ’ όλα κράτος. Κράτος ευνομούμενο, που να σέβεται τα χρήματα του πολίτη, που να σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη, του Ελληνικού λαού, να σχεδιάζει για το δημόσιο συμφέρον, τελικά, για τον ίδιο τον πολίτη.

Είναι εκείνοι, τα ισχυρά συμφέροντα, οικονομικά, τραπεζικά, πολιτικά, κομματικά, μιντιακά και άλλα, που ήθελαν ένα κράτος ελεγχόμενο, πελατειακό, εξαρτημένο στις παρασιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί πολεμούν με κάθε μέσο ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Αυτοί πολεμούν με κάθε μέσο τον εκδημοκρατισμό της Πολιτείας μας. Πολεμούν την ευνομούμενη Πολιτεία. Πολεμούν το κράτος Δικαίου, διότι θέλουν το δίκαιο του ισχυρού, διότι τους βολεύει το δίκαιο του ισχυρού. Και έχουν καλομάθει με την ασυλία, την ατιμωρησία, την ανομία, την ανισότητα, το βόλεμα και την καλοπέραση, που τους προσφέρει απλόχερα ο σημερινός πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ας ξέρουν όλοι αυτοί, ότι εγώ, και προσωπικά, αλλά και μαζί σας, δίνω και δίνουμε τη μάχη απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και τις αντιλήψεις.

Μία μάχη σκληρή, μία μάχη όμως που έχω τη θέληση και την δύναμη να δώσω, διότι εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν», όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε.

"Το κοινωνικό κράτος είναι η ανθρωπιά της πολιτικής μας πρότασης" είπε επιγραμματικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι "το κοινωνικό κράτος προϋποθέτει πριν απ' όλα την ύπαρξη ευνομούμενου κράτους" και υπογραμμίζοντας ότι το "κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση απέναντι στους αδύναμους".

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για τους νεοσυντηρητικούς το κοινωνικό κράτος είναι "αναγκαίο κακό για να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη και αντιαναπτυξιακό "βαρίδι" για τα συμφέροντα των ισχυρών", ενώ για τους σοσιαλδημοκράτες το κοινωνικό κράτος "αποτελεί βασικό εργαλείο για έξοδο από την κρίση και οικονομική ανάπτυξη".

"Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα σε όλη την Ευρώπη με την κοινωνική πολιτική να εξαντλείται σε επιδόματα, τον ένα στους τέσσερις νέους να είναι φτωχός, το ΕΣΥ να καταρρέει και 11 δισ. ευρώ να χάνονται από την διαφθορά στα νοσοκομεία", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου. Η ίδια η κυβέρνηση -τόνισε- δίνει το παράδειγμα της ανομίας και της ατιμωρησίας.

"Η ελληνική οικογένεια απορροφούσε μέχρι τώρα τους κοινωνικούς κινδύνους, όμως η δυνατότητα αυτή μειώνεται" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν κοινωνικές υπηρεσίες που θα κάνουν τις οικογένειες ασφαλείς, με σταθερές θέσεις εργασίας, επενδύσεις στην Παιδεία, επαγγελματική κατάρτιση, προστασία από τον δανεισμό, διευκόλυνση όσων αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, ασφάλεια των εργαζομένων και νέα μεταναστευτική πολιτική που θα εντάσσει ισότιμα τους μετανάστες στην αγορά εργασίας προστατεύοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες εργαζομένους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην δίκαιη και γενναία αναδιανομή του πλούτου όχι απλώς ως "διανομή πλεονάσματος", αλλά με δημόσιες επενδύσεις, συμπλήρωση των παροχών, επιδότηση εργασίας και δημιουργία κοινωνικού κράτους με αποκεντρωμένες δομές που θα έχουν ενιαίο προϋπολογισμό και πόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στόχος μας την "επόμενη μέρα" είναι να διασφαλίσουμε πλήρη απασχόληση με αξιοπρεπή και ποιοτική εργασία και επενδύσεις στη "πράσινη ανάπτυξη" που θα διασφαλίσει 250.000-400.000 θέσεις εργασίας την επόμενη 10ετία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος παράλληλα στα δικαιώματα των εργαζομένων, έκανε λόγο για προστασία και διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ριζική αναθεώρηση του συστήματος "ενοικίασης εργαζομένων" και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του ημερομισθίου με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

"Όλα αυτά θα γίνουν μετά από διαβούλευση" υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει υποστήριξη στους νέους άνεργους και απολυμένους, 4ετής επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασίας οι νέοι, προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας, προγράμματα κοινωνικής εργασίας και τερματισμό των προγραμμάτων stage στο δημόσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο σύστημα αποκεντρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών με επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, πρόληψη της μαθητικής διαρροής και ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών για παραβάτες ανηλίκους, χρήστες ναρκωτικών, αποφυλακισμένους, μετανάστες και Ρομά.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλισε για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και για "στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις καθώς οι κοινωνικές ανάγκες είναι διαφοροποιημένες από περιοχή σε περιοχή".

"Η σωτηρία του ΕΣΥ είναι εθνική ανάγκη" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρουσίασε τις προτάσεις του για ολοήμερη λειτουργία χειρουργείων και διαγνωστικών υπηρεσιών, αξιολόγηση, χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, και πρόσληψη 3.000 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ετησίως σε αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως την "μεγαλύτερη κοινωνική αδικία" την "ανισότητα και την ύπαρξη προνομιούχων μπροστά στην ζωή και τον θάνατο".

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά: «Τέλος στην ασυνέπεια του δημοσίου προς τα ταμεία και όσων εισφοροδιαφεύγουν, τέλος στο μεγάλο φαγοπότι των προμηθευτών και των μεσαζόντων». Παράλληλα, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Επιπρόσθετα, τάχθηκε υπέρ της διαφανούς διαχείρισης με κανόνες για όλους, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων να αποφεύγονται και επενδύσεις στα "τοξικά ομόλογα", όπως είπε. "Στις καταχρήσεις -τόνισε- θα είμαστε αμείλικτοι".

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αφού επανέλαβε το ερώτημα "που πάνε σήμερα τα χρήματα", υποστήριξε ότι θα υπάρξει ανακατονομή των πόρων του υπάρχοντος προϋπολογισμού, εξοικονόμηση χρημάτων από τους "παχυλούς μισθούς του κομματικού στρατού της ΝΔ", χτύπημα των αδιαφανών προμηθειών και της φοροδιαφυγής, τερματισμός των χαριστικών ρυθμίσεων για λίγους, καθιέρωση ισονομίας για όλους και απλού φορολογικού συστήματος καθώς και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης για καθιέρωση ετήσιων μετρήσιμων στόχων ως ποσοστού του ΑΕΠ και αυστηρό έλεγχο της τήρησης του προϋπολογισμού από την Βουλή.

Στις 7 Ιουνίου "ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του και αφού τόνισε ότι στις ευρωεκλογές μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή που θα ολοκληρωθεί με την νίκη και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, κατέληξε λέγοντας: «Μαζί μπορούμε να δώσουμε την νικηφόρα μάχη με στόχο την ριζική αλλαγή της πολιτικής στον τόπο, για μια δημιουργική Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης».