Πολιτική
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2009 18:27

ΠΑΣΟΚ: Το πακέτο των 28 δισ. δεν ωφελεί την πραγματική οικονομία

«Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ εξακολουθεί να μη λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» δήλωσε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

«Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ εξακολουθεί να μη λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» δήλωσε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη. Όπως ανέφερε, το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. είναι ουσιαστικά «παγωμένο», ενώ από το πρώτο σκέλος, δηλαδή την έκδοση προνομιούχων μετοχών, απορροφήθηκαν μόλις τον Μάιο, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση, περίπου 4 δισ., λόγω της προχειρότητας του νόμου.

Επικρίνοντας τα πιστωτικά ιδρύματα, η κ. Κατσέλη πρόσθεσε πως «οι τράπεζες φρόντισαν και έκαναν χρήση μόνο του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού δημοσίου, εξασφαλίζοντας χαμηλού κόστους ρευστότητα, χωρίς να μειώνουν τα επιτόκια ή να διοχετεύουν τη ρευστότητα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη». Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να δημοσιοποιήσει σήμερα τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα δώσει οι τράπεζες σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μέσω του "πακέτου" των 28 δισ.