Πολιτική
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2009 14:26

Δ.Τσοβόλας: Η κυβέρνηση μπλέκει τη Δικαιοσύνη στα πολιτικά της σχέδια

Για πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης μέσω της υπόθεσης Siemens έκανε λόγο ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, Δημήτρης Τσοβόλας, καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση δεν έχουν λάβει ακόμη γνώση του συνόλου της δικογραφίας. «Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εκδικείται», λέει ο συνήγορος της οικογένειας Καραβέλα. Για πρωτογονισμό μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει τις συλλήψεις μελών της οικογένειας του Χρ. Καραβέλα.

Για πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης μέσω της υπόθεσης Siemens έκανε λόγο ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, Δημήτρης Τσοβόλας, καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση δεν έχουν λάβει ακόμη γνώση του συνόλου της δικογραφίας.

«Σαφέστατα η κυβέρνηση έχει εντάξει την υπόθεση αυτή και έχει μπλέξει τη Δικαιοσύνη στα πολιτικά της σχέδια. Δεν υπάρχει αμφιβολία», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Αlpha 989.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή -παρατήρησε- δεν μου έχει δοθεί ούτε ένα έγγραφο από τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Παραβιάζει ακόμα και το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που λεει ότι ο ανακριτής παρανόμως δεν δίνει τα έγγραφα της δικογραφίας. Μπορεί να απολογηθεί ο κατηγορούμενος χωρίς να έχει τα έγγραφα και να ετοιμάσει την υπεράσπιση του; Δεν μπορεί».

Όπως επεσήμανε, αυτό αποτελεί βασικό λόγο αναβολής: «Η εμμονή αυτή του ανακριτή, που είναι τελείως παράνομη, βάζει σε πολλές υποψίες τον κάθε απλό άνθρωπο και πολύ περισσότερο εμάς τους δικηγόρους, ότι τα χαρτιά που δεν μας δίνει έχουν ενδιαφέρον γενικότερο και επειδή είναι προεκλογική περίοδος θέλει να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και να τους κλείσει μέσα χωρίς να λάβουν γνώση της δικογραφίας. Αυτά ούτε σε καθεστώτα παλιού τύπου δικτατορικά δεν έχουν συμβεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοβόλας.

Όσο για το ζήτημα της οικογενειακής ευθύνης, ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Επειδή δημιουργήθηκε ο θόρυβος από την εξαφάνιση των δύο κορυφαίων στελεχών της Siemens η κυβέρνηση δια του ανακριτή, θέλησε για επικοινωνιακούς λόγους να μετριάσει αυτή την πολιτική ζημιά που υπέστη και για αυτό προέβη σε αυτή την πράξη που έχει κατακριθεί από όλους. Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα; Να πιάνουν τα παιδιά επειδή έφυγε ο πατέρας; Αυτά θυμίζουν παλιές εποχές σε μας όταν σε χαρακτήριζαν Αριστερό επειδή ο παππούς σου ήταν στην Αντίσταση».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο συνήγορος του Χρήστου Καραβέλα και της οικογένειας Καραβέλα, Γιάννης Μαρκουλάκος, παρατήρησε μιλώντας στον ίδιο ραδισταθμό: «Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εκδικείται. Τη στιγμή που δεν εμφανίστηκε ο κ. Καραβέλας την ίδια μέρα επειδή δεν πήγε ο κ. Καραβέλας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης της οικογένειας».

«Όλοι -συμπλήρωσε- είμαστε γονείς και υπήρξαμε παιδιά και ξέρουμε ότι όταν οι γονείς μας μας έβαζαν συνδικαιούχους σε κάποιο λογαριασμό, δεν ρωτάμε από πού τα έχεις και να μας αποδείξουν αν είναι νόμιμα τα λεφτά».

Ερωτηθείς εξάλλου για το πότε πήρε την απόφαση να φύγει ο Χρ. Καραβέλας, ο συνήγορός του είπε ότι αυτό έγινε την τελευταία εβδομάδα, λίγες μέρες πριν απολογηθεί και αφού άρχισαν οι προφυλακίσεις. «Ήξερε ότι θα προφυλακιστεί. Από εκεί και πέρα μέτρησε στην ψυχή του αν θα ήθελε να προφυλακιστεί τώρα ή να παλέψει με όποιον άλλο τρόπο νόμιζε», πρόσθεσε.

Για πρωτογονισμό μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει τις συλλήψεις μελών της οικογένειας του Χρ. Καραβέλα: «Η τελευταία πράξη της σύλληψης των παιδιών του Καραβέλα και της συζύγου του, είναι ένας πρωτογονισμός. Είναι μια βάναυση καταστρατήγηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας γιατί δεν μπορεί ένα Κράτος Δικαίου να συλλαμβάνει ομήρους για να καλύψει τις ευθύνες του γιατί διαφυγή ενός κατηγορουμένου, στον οποίο θα επρεπε προ πολλού να έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, να έχουν επιβληθεί περιοριστικοί ότι και οι λογαριασμοί του να έχουν εντοπιστεί προ πολλού και να έχουν δεσμευτεί», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.