Κόσμος
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 12:03

«Τα προγράμματα ανταλλαγής θέτουν τις βάσεις του ευρωπαϊκού έθνους»

Από το 1987 έως σήμερα, 1,7 εκατομμύρια φοιτητές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus. «Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς δύο δεκαετίες αργότερα ότι ο δημοφιλής αυτός θεσμός έχει συμβάλει στην εδραίωση του ευρωπαϊκού πνεύματος;» διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Από το 1987 έως σήμερα, 1,7 εκατομμύρια φοιτητές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus. «Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς δύο δεκαετίες αργότερα ότι ο δημοφιλής αυτός θεσμός έχει συμβάλει στην εδραίωση του ευρωπαϊκού πνεύματος;» διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Είναι οι νέοι που σπουδάζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πρωτοπόροι του έθνους της Ευρώπης;»

Αυτό τουλάχιστον ήταν το όραμα στο οποίο στηρίχθηκε η καθιέρωση του Erasmus είκοσι χρόνια νωρίτερα. «Στόχος της Ένωσης είναι η προαγωγή κάποιων αξιών μεταξύ των Ευρωπαίων: αλληλεγγύη, ελευθερία, κινητικότητα… Στη δεκαετία του 1980 συνειδητοποιήσαμε ότι το έργο μας στους τομείς της οικονομίας και της γεωργίας δεν είχε αποφέρει καρπούς σε επίπεδο συνειδητοποίησης της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη», παρατηρεί η Αν βαν Γκέρμεντ από το γραφείο πληροφοριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Εκτός από τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων, τα ευρωπαϊκά αυτά φυτώρια έχουν οδηγήσει στη δημιουργία προγραμμάτων όπως η διαδικτυακή τοποθεσία Café Babel, «το πρώτο πολύγλωσσο ευρωπαϊκό μέσο, στόχος του οποίου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής λαϊκής γνώμης», εξηγεί ο επικεφαλής επικοινωνίας.

Συμβάλλουν, όμως, όλα αυτά στη γένεση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος; Καταφατική απάντηση δίνουν στο ερώτημα η κα βαν Γκέρμεντ και η κα Πινί. «Οι γενιές του Erasmus κατέχουν σήμερα ισχυρές πολιτικές και οικονομικές θέσεις. Η νέα αυτή αφρόκρεμα είναι πιο ανοιχτόμυαλη», τονίζει η δεύτερη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς σε ποιο ακριβώς βαθμό η κοσμοπολίτικη αυτή νοοτροπία οφείλεται στο Erasmus ή στην προσωπικότητα, στο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των νέων.

«Είναι, λοιπόν, τα παιδιά αυτά ο πυρήνας ενός εκκολαπτόμενου ευρωπαϊκού έθνους;» αναρωτιέται η Le Monde. Τα κύματα των μεταναστών στην Ευρώπη –τα οποία έχουν πολύ πιο μαζικό χαρακτήρα από το ποσοστό 1-2% των φοιτητών που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής– έχουν συμβάλλει πιο ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σημερινής Ευρώπης», υποστηρίζει η μα Μπαλατόρε.

Η ανεπάρκεια αυτή έχει υποπέσει στην αντίληψη του Μπρούνο λε Μερ, αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος σκοπεύει να επεκτείνει τα προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας με στόχο να καλύπτουν το μισό περίπου πληθυσμό κάθε ηλικιακής ομάδας.