Κόσμος
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 05:46

«Ακανθώδη» θέματα στη συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα θα τιμήσει τους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη, αλλά θα αντιμετωπίσει και ορισμένα δύσκολα θέματα στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ¶γκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα θα τιμήσει τους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη, αλλά θα αντιμετωπίσει και ορισμένα δύσκολα θέματα στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, ¶γκελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, στη Γερμανία, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, συνοδευόμενος από την Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στη Δρέσδη, η οποία είχε ισοπεδωθεί από αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά τους τελευταίους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αργά χθες το βράδυ, προερχόμενος από το Κάιρο. Το πρωΐ θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, με αντικείμενο τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία.

Το Σάββατο, ο Ομπάμα θα λάβει μέρος μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία, για την 65η επέτειο από την απόβαση των συμμάχων.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου είναι κάθε άλλο παρά βελούδινες αφ'ότου ο Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία, τον Ιανουάριο και οι Γερμανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι η σύντομη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Γερμανία, αλλά και η απόφαση να μην μεταβεί στο Βερολίνο, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ενέργειες λίγο πριν από την περιφρόνηση προς την Μέρκελ.

Μερικά από τα ακανθώδη θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και η διστακτικότητα του Βερολίνου να δεχτεί κρατουμένους που βρίσκονται στο Γουαντάναμο. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Ομπάμα θέλει να ακούσει τις απόψεις της Μέρκελ για τις σχέσεις με τη Μόσχα, δεδομένης της εγγύτητας της Γερμανίας με τη Ρωσία και της εξάρτησής της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Δρέσδη.

Αργότερα σήμερα ο Ομπάμα θα επισκεφθεί τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες από τα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, που νοσηλεύονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λάντσταλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters