Κόσμος
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 18:26

Μέρκελ: Υποκλίνομαι στα θύματα του ναζισμού

Αποτίοντας φόρο τιμής στους 56.000 νεκρούς του Μπούχενβαλντ, μεταξύ των οποίων και πολλοί Εβραίοι, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του διατηρεί «στενούς δεσμούς» με το Ισραήλ.

«Υποκλίνομαι σε όλα τα θύματα» του ναζιστικού καθεστώτος, δήλωσε πολύ συγκινημένη η Αγκελα Μέρκελ, μετά την επίσκεψή της από κοινού με τον Μπαράκ Ομπάμα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ όπου έχασαν τη ζωή τους 56.000 άνθρωποι.

«Έλλειψη κατανόησης, τρόμος: δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε αυτό το τρομερό που συνέβη σε τόσους ανθρώπους στο στρατόπεδο αυτό και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, διερωτώμενη «γιατί μπόρεσε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος για να μην ξαναγίνει ποτέ».

Αποτίοντας φόρο τιμής στους 56.000 νεκρούς του Μπούχενβαλντ, μεταξύ των οποίων και πολλοί Εβραίοι, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του διατηρεί «στενούς δεσμούς» με το Ισραήλ.

«Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ, μια άρνηση των γεγονότων και της αλήθειας που δεν έχει βάση, είναι αστοιχείωτη και απεχθής», τόνισε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο στρατόπεδο, όπου τον συνόδευσαν η καγκελάριος της Γερμανίας, ¶γκελα Μέρκελ, και δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Ο τόπος αυτός διαψεύδει αμετάκλητα αυτές τις ιδέες και μας θυμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς που παραχαράζουν την ιστορία μας», είπε, παραπέμποντας σαφώς στον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος αρνείται ότι έγινε το Ολοκαύτωμα.

Οι κρατούμενοι του Μπούχεβαλντ «δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πώς θα αναδυόταν το Ισραήλ από το Ολοκαύτωμα, ούτε τις στενές, στέρεες σχέσεις μεταξύ της χώρας αυτής και της δικής μου», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη Γερμανία που είχε το θάρρος να συγκρουστεί ανοιχτά με το παρελθόν της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο