Αθλητικά
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2009 15:03

FOTA: Δεν θέλουμε πόλεμο με τo Mόσλεϊ

Τα μέλη της FOTA δεν επιθυμούν πόλεμο με τον πρόεδρο της FIA, Μαξ Μόσλει τόνισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ενωσης Στέφανο Ντμενικάλι (Ferrari), Φλάβιο Μπριατόρε (Fenault) και Τζον Χόουετ (Toyota) κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Τα μέλη της FOTA δεν επιθυμούν πόλεμο με τον πρόεδρο της FIA, Μαξ Μόσλει τόνισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ενωσης Στέφανο Ντμενικάλι (Ferrari), Φλάβιο Μπριατόρε (Fenault) και Τζον Χόουετ (Toyota) κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Επιπλέον, χαρακτήρισαν την προοπτική αποχώρησης από το πρωτάθλημα και τη δημιουργία ενός δικού τους ως «την ύστατη λύση» στη χειρότερη περίπτωση.

Εντούτοις, η ενότητα της FOTA επλήγη για μία ακόμη φορά καθώς η Force India «βαφτίστηκε» νέος αντάρτης (μετά τη Williams) και υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στον επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η ομάδα του ινδού πολυεκατομμυριούχου Vijay Mallya κινδυνεύει τώρα με αποκλεισμό από την Ενωση, ότι ακριβώς έπαθε και η Williams.

Oποια βέβαια να είναι η τιμωρία της ένα είναι σίγουρο πως η ενότητα των ομάδων της FOTA κάμφθηκε για μία ακόμη φορά, αφήνοντας πλέον οκτώ μέλη να αντιδρούν στις προτάσεις της FIA.

Ο μόνος κερδισμένος από την κίνηση αυτή και γενικά από την πορεία της κρίσης φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ, ο οποίος όπως φαίνεται θα κρίνει και την έκβαση της υπόθεσης. Προς το παρόν επίσημη απάντηση δια στόματος του 69χρονου βρετανού στις προτάσεις των μελών της FOTA δεν υπάρχει και όλοι αναμένουν την 12η Ιουνίου, όταν θα ανακοινωθούν οι 13 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα του 2010.

Η περίοδος είναι κρίσιμη διότι σε περίπτωση που ο Μόσλεϊ απορρίψει τις προτάσεις των ομάδων και προτιμήσει να επιλέξει τις νέες οι οποίες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, τότε η FOTA θα αναγκαστεί είτε να υποκύψει είτε να αποχωρήσει δημιουργώντας, πιθανόν δικό της πρωτάθλημα.

«Από την πλευρά της Toyota είμαστε πολύ ήρεμοι. Θεωρούμε πως ό,τι ζητάμε δεν είναι παράλογο, αλλά αν η συμμετοχή μας απορριφθεί τότε θα κάτσουμε κάτω και θα συζητήσουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Εχουμε κάποια σχέδια και κάποιο σχεδιασμό σε επικείμενες αντιδράσεις της FIA και η ύστατη λύση στη χειρότερη περίπτωση θα ήταν να δημιουργήσουμε το δικό μας πρωτάθλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Toyota Motorsport και αντιπρόεδρος της FOTA Τζον Χόουετ.

Πρόθεση πάντως των μελών της Ενωσης είναι να βρουν μία ήρεμη λύση με τη FIA, αυτό τόνισε και ο Φλάβιο Μπρατόρε (Renault). «Διαβάζω εδώ και μερικές ημέρες ότι είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει πόλεμος. Διαβάζω ένα σχόλιο να δούμε ποιος θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν έχουμε κανέναν πόλεμο. Εχουμε όμως μία ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους μας, στους φίλους της Φόρμουλα 1, για αυτό δεν θέλουμε πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο ιταλός γενικός διευθυντής της γαλλικής ομάδας.

Και συνεχίζει: «Αυτό που θέλουμε είναι διοίκηση και ένα σύστημα όπως είχαμε πάντα στην Φόρμουλα 1, μία επιτροπή της Φόρμουλα 1, μία συνθήκη Ομονοίας και μία σταθερότητα. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος ώστε να κάνουμε τη Φόρμουλα 1 πιο αποδοτική. Δεν είναι όμως σωστό, είναι καταστροφικό κάποιος να λέει ότι η Renault, η Τoyota και η BMW δεν πρόκειται να είναι στη Φόρμουλα 1. Θέλουμε να παραμείνουμε στο άθλημα, να έχουμε σωστή διοίκηση και να συνεργαστούμε με όλους, να συνεργαστούμε με τον κ. Μόσλεϊ. Δεν θέλουμε πόλεμο με τον κ.Μόσλεϊ. Δεν θέλουμε πόλεμο με τον Εκλεστοουν. Δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν. Θέλουμε καλύτερο άθλημα, περισσότερη ψυχαγωγία, μία Φόρμουλα 1 πιο αποτελεσματική».

Ο Φλάβιο Μπριατόρε έτεινε χείρα συνεργασίας στη FIA και τον πρόεδρό της τονίζοντας ότι «θα ήταν πολύ καλά εάν όλοι μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Δεν υπάρχει πόλεμος. Δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος γιατί στον πόλεμο όλοι χάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιταλός, ο οποίος σημείωσε ότι οι ομάδες δεν οπισθοχωρούν απλά περιμένουν την αντίδραση της FIA.

«Δεν θέλουμε να αντιπαραταχθούμε με κανέναν. Δεν είμαστε σε πόλεμο με κανέναν. Δεν είναι η στάση αυτή που θέλουμε να έχουμε», τόνισε ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Στέφανο Ντομενικάλι.

«Θέλουμε ειλικρινά να βρούμε μία λύση. Είμαστε στη Φόρμουλα 1 εδώ και 60 χρόνια και συμπεριφερόμαστε με πολύ υπευθυνότητα ώστε να εξασφαλίσουμε την διατήρηση των αξιών του αθλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι σωστό να κινηθούμε. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχουμε μαζί με τη FOTA. Θέλουμε να συνεργαστούμε, να βρούμε μία λύση για το καλό της Φόρμουλα 1», τόνισε ο κ.Ντομενικάλι, παρουσιάζοντας τις προθέσεις των μελών της Ενωσης.