Κόσμος
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2009 23:12

Η Συνθήκη της Λισαβόνας και όχι η αποχή είναι ο εφιάλτης των Ευρωπαίων ηγετών

Μπορεί η σημερινή ημέρα των εκλογών να είναι κρίσιμη για την Ευρώπη, πολλά και σημαντικά, όμως, θα κριθούν μακριά από τις κάλπες, παρατηρούν οι Financial Times.

Μπορεί η σημερινή ημέρα των εκλογών να είναι κρίσιμη για την Ευρώπη, πολλά και σημαντικά, όμως, θα κριθούν μακριά από τις κάλπες, παρατηρούν οι Financial Times.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των RTE/Sunday Independent στην Ιρλανδία, οι υποστηρικτές της Συνθήκης της Λισσαβόνας υπερέχουν σημαντικά έναντι των πολέμιων με 54% προς 28% αντίστοιχα. Τον Οκτώβριο η συνθήκη θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα και, εφόσον οι προβλέψεις επαληθευτούν, το βεβαρυμμένο παρελθόν των Ιρλανδών που είχαν απορρίψει τη συνθήκη τον Ιούνιο 2008 θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Αυτό σημαίνει ότι έχει λειανθεί το έδαφος για να τεθεί η συνθήκη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως ευελπιστούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες; Όχι ακριβώς, απαντά η εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι η πολιτική αναταραχή στη Βρετανία θα διαταράξει τις ισορροπίες.

Η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν επικύρωσε τη συνθήκη τον περασμένο χρόνο, όμως, οι συντηρητικοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν τη συνθήκη προειδοποιώντας ότι εφόσον κερδίσουν στις επόμενες εκλογές δεν θα αφήσουν τα πράγματα ως έχουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι Τόρις έχουν τη δύναμη να πατήσουν φρένο στην πορεία προς τη Λισαβόνα, έστω και εάν όλα τα κράτη μέλη είχαν επικυρώσει τη συνθήκη πριν την ανάδειξή τους στο τιμόνι της Βρετανίας.

Η βουλή της Δημοκρατίας της Τσεχίας επικύρωσε τη συνθήκη μετά από μακρά πολιτική διαμάχη, ωστόσο, ο εκ διαμέτρου αντίθετος πρόεδρος Βάσλαβ Κλάους αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του, την οποία απαιτεί η τσεχική νομοθεσία. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι της Πολωνίας, γεγονός που σημαίνει ότι όσο οι δύο αυτοί άνδρες παραμένουν στην εξουσία, η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν θα βρει το δρόμο της.

Δεδομένης δε της αυξημένης πιθανότητας να κερδίσουν οι Τόρις τις εκλογές, ο Κλάους και ο Καζίνσκι θα βρουν σύμμαχο και δεν πρόκειται να υπογράψουν. Μόλις οι Συντηρητικοί αναλάβουν την εξουσία στη Βρετανία, θα διεξάγουν δημοψήφισμα και οι Βρετανοί θα απορρίψουν τη συνθήκη, με αποτέλεσμα να γραφεί η τελευταία λέξη στην ιστορία της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης των Ευρωπαίων ηγετών, και όχι η πρωτοφανής αποχή από τις Ευρωεκλογές.