Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει, παρά τις σχετικές απώλειές του, την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων και τις αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις να αναδεικνύονται σε ουσιαστικούς νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.
Μεγάλες εκπλήξεις έφεραν οι σημερινές Ευρωεκλογές στην Αυστρία. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει, παρά τις σχετικές απώλειές του, την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων και τις αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις να αναδεικνύονται σε ουσιαστικούς νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε στις 23.00 ώρα Ελλάδας, μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών κέντρων στην Ευρώπη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περιορίζεται στο 23,8 ο/ο έναντι 33,3 ο/ο στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2004 και 5 έδρες (-2), το Λαικό Κόμμα με μειωμένο κατά τρεις μονάδες το ποσοστό βρίσκεται τώρα στο 29,7 ο/ο διατηρώντας τις μέχρι τώρα 6 έδρες του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Τρίτη δύναμη και μεγάλη έπληξη της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, αναδεικνύεται η «Λίστα» του ανεξάρτητου υποψήφιου και μέχρι τώρα ευρωβουλευτή, Χανς Πέτερ Μάρτιν, ο οποίος, υποστηριζόμενος σθεναρά από τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», βελτίωσε το προηγούμενο ποσοστό του από το 14 ο/ο στο 17,9 και διαθέτει πλέον τρεις αντί των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Η «Λίστα Χανς Πέτερ Μάρτιν» δεν εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή, αλλά ήταν υποψήφια στις τωρινές Ευρωεκλογές και σε εκείνες του 2004.
Τέταρτο κόμμα είναι το ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο διεξάγοντας έναν προεκλογικό αγώνα με έντονα ξενοφοβικά και ρατσιστικά στοιχεία, μπόρεσε να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του από το 6,1 ο/ο στο 13,1 ο/ο και να κατακτήσει δύο έδρες αντί της μίας μέχρι τώρα, απέτυχε όμως στον εκλογικό στόχο του να αναδειχθεί τρίτο κόμμα, με ποσοστό που θα άγγιζε ή και θα υπερέβαινε το 20 ο/ο.
Ηττημένο των σημερινών Ευρωεκλογών είναι και το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο μείωσε το ποσοστό του από το 12,9 ο/ο στο 9,5 ο/ο και περιορίζεται στη μία,αντί των δύο,μέχρι τώρα εδρών.
Το πέμπτο κόμμα της αυστριακής Βουλής, το «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», ήταν σήμερα για πρώτη φορά υποψήφιο σε Ευρωεκλογές - καθότι ιδρύθηκε το 2005 μετά από τη διάσπαση του αρχικού ενιαίου Κόμματος των Ελευθέρων του εκλιπόντα τον περασμένο Οκτώβριο διεθνώς γνωστού ακροδεξιού Αυστριακού πολιτικού Γιεργκ Χάιντερ - απέσπασε ένα 4,7 ο/ο που όμως δεν αρκεί για την κατάκτηση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές Ευρωεκλογές στην Αυστρία παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το 2004, στο 42,4 ο/ο.
Παραδεχόμενος τη «σαφή ήττα» του κόμματός του, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Γκιούντερ Κρόιτερ, ανέφερε πως δεν υπήρξε ιδιαίτερα εφυής η προεκλογική τους εκστρατεία κατά των ακροδεξιών τάσεων του Κόμματος των Ελευθέρων.
Ως «ημέρα της χαράς» χαρακτήρισε την πρώτη εκλογική νίκη του κόμματός του σε παναυστριακό επίπεδο μετά από το 2002, ο αρχηγός του Λαικού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, Γιόζεφ Πρελ, σημειώνοντας την εκπλήρωση του εκλογικού στόχου του κόμματός του να αναδειχθεί πρώτη δύναμη.
«Ευτυχής» δήλωσε ο Χανς Πέτερ Μάρτιν τονίζοντας πως η δική του επιτυχία αποτελεί απόδειξη της δυσαρέσκειας απέναντι στα κόμματα του κατεστημένου, και δείχνει το δρόμο προς τη Δημοκρατία των πολιτών.
Για «τεράστια επιτυχία» των Ελευθέρων και για αποδοκιμασία κατά των κυβερνώντων χαρακτήρισε το αποτέλεσμά τους ο αρχηγός τους Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.
«Οδυνηρό» θεωρούν το αποτέλεσμα με τη μείωση κατά ένα τρίτο της δύναμής τους οι Πράσινοι, που επισημαίνουν το γεγονός πως βρίσκονται σε μια φάση αλλαγής και δεν μπόρεσαν να περάσουν τις θέσεις τους.
Πρώτες αναλύσεις αναφέρουν ως αιτία των απωλειών των δύο κυβερνητικών κομμάτων και την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών - «Λίστα Χανς Πέτερ Μάρτιν», «Ελευθέρων» και «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» - στην έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά των ψηφοφόρων απέναντι στα κόμματα εξουσίας, στη μικρή συμμετοχή, αλλά και στη δυναμικότητα που ανέπτυξε ο εκτός του παραδοσιακού κομματικού φάσματος, ανεξάρτητος Χανς Πέτερ Μάρτιν, έχοντας ως μεγάλο σύμμαχό του την επικρινόμενη για άκρατο λαϊκισμό εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».
Η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία - σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα ημερησίως σε μια χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων - διεξήγαγε μια δυναμική εκστρατεία υπέρ του γνωστού για την σθεναρή κριτική του κατά του «κέντρου εξουσίας» των Βρυξελλών, Χανς Πέτερ Μάρτιν, κάτι που βοήθησε έμμεσα και τους άλλους αντιευρωπαϊστές, τους «Ελευθέρους» και το «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ