Πολιτική
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2009 18:53

Ψάχνοντας το μήνυμα

Στην αναζήτηση των μηνυμάτων που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών και το μεγάλο ποσοστό αποχής των πολιτών επιδίδονται τα επιτελεία των κομμάτων. Για δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι επέλεξαν την αποχή, κάνει λόγο η κυβέρνηση, ενώ ψήφο αποδοκιμασίας στην πολιτική της ΝΔ «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ.

Στην αναζήτηση των μηνυμάτων που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών και το μεγάλο ποσοστό αποχής των πολιτών επιδίδονται τα επιτελεία των κομμάτων.

Το μήνυμα που εστάλη από τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ότι το κόμμα πρέπει να δουλέψει πιο γρήγορα.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που απείχαν ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ. Δεν έφυγαν από τη ΝΔ, μας έστειλαν το μήνυμα ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα τελικά αποτελέσματα.

Διπλό είναι το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, σύμφωνα με την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου.

«Το ένα είναι ότι η αποχή που υπήρξε επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα των σχέσεων των πολιτών με τα ευρωπαϊκά όργανα. Το δεύτερο μήνυμα σε εσωτερικό επίπεδο είναι ότι βλέπουμε μια δυσαρέσκεια από τους νεοδημοκράτες που πήγαν στην θάλασσα και προτίμησαν να μη ψηφίσουν».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα η κ. Γιαννάκου στο ρ/σ Alpha 989 προσθέτοντας ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να μεταφραστεί όπως πρέπει και να εισπραχθεί ανάλογα από την κυβέρνηση.

«Είναι ένα μήνυμα που θέτει επιτακτικότερα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, στάσεως και συμπεριφορών, τα οποία στηλιτεύονται από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν θυμώσει πραγματικά και ίσως να έχει θυμώσει και ένα μέρος πιστού στη ΝΔ κατά τα άλλα, εκλογικού σώματος το οποίο δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του σε θέματα που έχουν σχέση με αλαζονεία, υπερφίαλες συμπεριφορές και τα λοιπά», πρόσθεσε.

«Ήταν ένα κακό αποτέλεσμα», παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το παράλληλο μήνυμα, που δίνει «η τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα αποχή».

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι το εκλογικό σώμα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του όχι μόνο απέναντι στη ΝΔ αλλά στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού.

Ερωτηθείς σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενεργήσουμε εν θερμώ, δεν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σήμερα ή αύριο το πρωί. Αν θέλουμε να έχουμε μια επιτυχημένη πορεία από δω και πέρα, πρέπει πολύ ψυχρά και πολύ σοβαρά να δούμε τι πήγε στραβά».

Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί και πάλι η ΝΔ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αναστρέψει το κακό αυτό αποτέλεσμα.

«Εδώ έχουμε μια σημαντική χαραμάδα ευκαιρίας ακόμα. Χαραμάδα όμως. Δεν έχουμε ούτε λεωφόρο, ούτε ανοιχτές πόρτες. Το εκλογικό σώμα, ίσως μας έδωσε μια σημαντική χαραμάδα ευκαιρίας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως θα την εκμεταλλευτούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Σκληρό, ηχηρό και ισχυρό» χαρακτήρισε το μήνυμα των ευρωεκλογών, μιλώντας στο ρ/σ Real FM και η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη – Πάλλη Πετραλιά.

Σύμφωνα με την υπουργό, το μήνυμα αυτό «δεν ήταν μήνυμα που αφορούσε την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση γιατί οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι μέσα στη δίνη αυτής της οικονομικής κρίσης, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ήταν και είναι αναγκαία. Θεωρώ το μήνυμα είναι και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του, αφορούσε τον τρόπο που ασκούμε αυτή την πολιτική. Αφορούσε σίγουρα συμπεριφορές, τις οποίες οι πολίτες καυτηριάζουν και αφορούσε ακόμη και το ήθος της εξουσίας».

«Οι νεοδημοκράτες έστειλαν ένα διπλό μήνυμα... και με την αποχή, ήταν και είναι ο θυμός του νεοδημοκράτη. Θυμός που είπε άλλα περιμέναμε από την Κυβέρνηση, που κάποιοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του Καραμανλή και κάποιοι οι οποίοι είπαν ότι ή αισθάνονται ότι δεν τιμήθηκαν οι δικοί τους αγώνες».

Η κ. Πετραλιά εκτιμά ωστόσο ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, «η ΝΔ έχει ένα έργο να επιδείξει διότι επί της ουσίας η πολιτική της ΝΔ δεν αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες».

ΠΑΣΟΚ

Εντελώς διαφορετικά εκτιμά το μήνυμα των ευρωεκλογών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Είναι μία συντριπτική καταδίκη των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο μόνος που δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα είναι ο πρωθυπουργός, καθώς συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Για το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου «η χθεσινοβραδινή νίκη αποτελεί και πρόκριμα για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

«Απευθυνόμαστε και σε όλους τους πολίτες που, για διάφορους λόγους, δεν συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία. Είτε γιατί θέλησαν να καταδικάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά όχι να ψηφίσουν άλλο κόμμα, είτε γιατί ήταν δικοί μας ψηφοφόροι και εφησύχασαν γιατί θεώρησαν ότι η νίκη ήταν δεδομένη, είτε γιατί θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποχής, εθεσε θέμα εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, ενώ δέχθηκε ότι υπάρχει πραγματική αποχή η οποία, όπως είπε, δεν αφορά μόνο ένα κόμμα αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η αποχή της ΝΔ, όπως σημείωσε, ήταν μία αποχή διαμαρτυρίας, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι υπήρξε αποχή εφησυχασμού καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν μια καθαρή νίκη του Κινήματος.

«Καθαρό μήνυμα του ελληνικού λαού προς τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν αντέχει αυτή την πολιτική», χαρακτήρισε τη χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Χρήστος Παπουτσής.

«Είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην πολιτική του κ. Καραμανλή και νομίζω ότι πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες με βάση αυτές τις εκτιμήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι «όσο κι αν επιχειρεί ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία να χρησιμοποιήσουν το μεγάλο ποσοστό αποχής ως μαξιλάρι για να συνεχίσουν να κυβερνούν με την ίδια πολιτική, απλώς θα εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο, γιατί η αποχή αφορά και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών οι οποίοι εξοργίστηκαν από την πολιτική της».

ΚΚΕ

«Θετικό» θεωρεί το ποσοστό που συγκέντρωσε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα και οι γενικότερες συνθήκες απαιτούν ανάπτυξη της επαγρύπνησης στο έπακρο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπογραμμίζει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δέχθηκαν πλήγματα, γεγονός που διαπιστώνεται από το συνολικό άθροισμά τους σε ψήφους, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη αποχή».

Η αποχή εκφράζει, επίσης, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «διαμαρτυρία και απογοήτευση για την πολιτική της ΕΕ, αλλά και πνεύμα αναδίπλωσης και συμβιβασμού εξ αιτίας της επίδρασης της μοιρολατρίας, της αντίληψης ότι ο αγώνας δεν φέρνει αποτελέσματα».

ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Μπορούσαμε να πάμε πολύ ψηλότερα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Μπορούμε να ανακάμψουμε. Αρκεί να διορθώσουμε, με συλλογικότητα και ευθύνη, λάθη και αδυναμίες που πληρώσαμε ακριβά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επεσήμανε: «Θα μπορούσαμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι από το σημερινό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2004, όμως είχαμε βάλει υψηλούς πολιτικούς στόχους και ο κόσμος της Αριστεράς είχε μεγάλες προσδοκίες, και με αυτά θα αναμετρηθεί η προσπάθεια για αποτίμηση του αποτελέσματος».

«Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των συντηρητικών πολιτικών, της συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς και για να ανοίξουν αισιόδοξοι δρόμοι για τη νέα γενιά και τον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Aφορμή για μια συντεταγμένη και υπεύθυνη μελέτη, για έναν σοβαρό προβληματισμό σε όλο το κόμμα», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

Ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι ο Συνασπισμός οφείλει να αναζητήσει, να αναδείξει και να διορθώσει πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη και αδυναμίες που εξηγούν το πολύ χαμηλό εκλογικό ποσοστό, αποφεύγοντας να κλείσει η συζήτηση πριν ακόμα αρχίσει.

«Πρέπει να συζητήσουμε για όλα χωρίς προκαταλήψεις και καχυποψίες», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει επανακάμψει ο Συνασπισμός.

ΛΑΟΣ

Το μήνυμα που εστάλη στη ΝΔ, σύμφωνα με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, είναι ότι «αυτή η πολιτική δεν είναι αρεστή, δεν πέρασε στο λαό και χρειάζεται σαφέστατα να κάνει μία αναπροσαρμογή».

Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι ευφυής ο Καραμανλής, θα καταλάβει. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο χθες διέταξε η κάλπη μπορεί να το προσπεράσει κανείς εύκολα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε τα εξής: «Είναι μερικά πράγματα, τα οποία αν δεν γίνουν στην ώρα του, δεν γίνονται ποτέ. Δεν μπορώ να βοηθήσω πια. Δεν φτάνω μόνος μου. Ξέρω πότε μπορώ να είμαι αποτελεσματικός και πότε όχι. Δεν έχω μάθει να χάνω μάχες στην κοινωνική και επαγγελματική μου ζωή. Δεν φτάνω. Και να ήθελα να πάω και να μου το επέβαλαν να πάω, δεν φτάνω. Επομένως, είναι ατελέσφορο. Δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος. Ο τόπος χρειάζεται μία αλλαγή πολιτικής και να πάμε ήρεμα σε εκλογές χωρίς να πιέζουμε το χρόνο».

Τέλος, σχολιάζοντας το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε: «Μεγαλύτερα ποσοστά, σημαίνουν μεγαλύτερη ευθύνη», δήλωσε στο ρ/σ Real FM ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό του κόμματός του στις Ευρωεκλογές.