Πολιτική
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2009 19:55

Γ. Παπακωνσταντίνου: Καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ

Καθαρή και πειστική χαρακτήρισε τη χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Καθαρή και πειστική χαρακτήρισε τη χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Είναι μία συντριπτική καταδίκη των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο μόνος που δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα είναι ο πρωθυπουργός, καθώς συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Για το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου «η χθεσινοβραδινή νίκη αποτελεί και πρόκριμα για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

«Απευθυνόμαστε και σε όλους τους πολίτες που, για διάφορους λόγους, δεν συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία. Είτε γιατί θέλησαν να καταδικάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά όχι να ψηφίσουν άλλο κόμμα, είτε γιατί ήταν δικοί μας ψηφοφόροι και εφησύχασαν γιατί θεώρησαν ότι η νίκη ήταν δεδομένη, είτε γιατί θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι οι εκλογές γίνονται πιο επιτακτικές ενώ ανέφερε ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Είναι δύσκολο η κυβέρνηση να συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι τώρα. Οι πολιτικές της είναι αδιέξοδες και αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος. Αλλά και με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει να λειτουργήσει στη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «οι εκλογές θα έρθουν και θα έρθουν σύντομα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εξάλλου σε δήλωση του κ. Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί το Μάρτιο του 2010 να είναι εκλεγμένος από μία Βουλή η οποία θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνεργασιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπές και επιδιώκει τη συζήτηση με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου γύρω από συγκεκριμένες προγραμματικές κατευθύνσεις. Για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποχής, εθεσε θέμα εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, ενώ δέχθηκε ότι υπάρχει πραγματική αποχή η οποία, όπως είπε, δεν αφορά μόνο ένα κόμμα αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η αποχή της ΝΔ, όπως σημείωσε, ήταν μία αποχή διαμαρτυρίας, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι υπήρξε αποχή εφησυχασμού καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν μια καθαρή νίκη του Κινήματος.