Κόσμος
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2009 16:43

Προσωρινή διάσωση

Απειλούμενος από εσωτερικό "πραξικόπημα" έπειτα από την ιστορική ήττα του Εργατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν φαίνεται ότι διασώζεται προσωρινά.

Ο Γκόρντον Μπράουν κατόρθωσε να ελέγξει την στάση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος στις 8/6, μετά από τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του την προηγούμενη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στις εκλογές τοπικών συμβουλίων, ενώ στις ευρωεκλογές συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό από το 1910.

Παρά την παραίτηση δέκα μελών της κυβέρνησής του τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα από τα οποία τον κάλεσαν να παραιτηθεί, μόνο μικρός αριθμός βουλευτών τόλμησε να αμφισβητήσει την ηγεσία του.

Ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του για να αντιμετωπίσει την κρίση και κάλεσε το Εργατικό Κόμμα να παραμείνει ενωμένο παρά την ήττα στις ευρωεκλογές, ενώ εμφανίσθηκε χαμογελαστός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γκόρντον Μπράουν νίκησε τους "αντάρτες", διαπιστώνει η εφημερίδα Financial Times. "Η απόπειρα πραξικοπήματος ματαιώθηκε χάρις στην συσπείρωση των βαρόνων του κόμματος", σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός κέρδισε μια ανάπαυλα υποσχόμενος να κυβερνήσει με διαφορετικό τρόπο και επιδεικνύοντας ταπεινότητα, αναφέρεται στο κύριο άρθρο των Times.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC4 ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος θεωρείται πιθανός διεκδικητής της πρωθυπουργίας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην ανταρσία.

"Το Εργατικό Κόμμα δεν χρειάζεται έναν νέο ηγέτη, δεν υπάρχει κενή θέση, δεν υπάρχει υποψήφιος. Ο κύριος διεκδικητής, ο Αλαν Τζόνστον (ο νέος υπουργός Εσωτερικών) υποστηρίζει πλήρως τον πρωθυπουργό. Τελεία και παύλα", είπε.

Ωστόσο, τη στιγμή που πολλοί βουλευτές συνεχίζουν να φοβούνται ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα οδηγήσει το κόμμα στον όλεθρο κατά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δημοσκόπηση δείχνει ότι το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες με επικεφαλής τον Αλαν Τζόνστον.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Comres για την εφημερίδα The Independent, ο Αλαν Τζόνστον εξασφαλίζει το 26% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 36% για τους συντηρητικούς και 19% για τους φιλελεύθερους δημοκράτες, υπόθεση που θα έθετε τους τόρις σε απόσταση 6 εδρών από την απόλυτη πλειοψηφία και θα άνοιγε τον δρόμο για πιθανό συνασπισμό Εργατικού Κόμματος-Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ομως αν ο Γκόρντον Μπράουν κέρδισε μια αναστολή, για τους Times πρόκειται για "μια κυβέρνηση ζωντανών νεκρών". Ο πρωθυπουργός "κατέχει το αξίωμα, όμως όχι και την εξουσία, είναι αρκετά ισχυρός για να αντιμετωπίσει ένα κακόβουλο πραξικόπημα, αλλά υπερβολικά ανίσχυρος για να διορίσει έναν υπουργό Οικονομικών της επιλογής του",γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκόρντον Μπράουν δεν κατόρθωσε να επιβάλει τον σύμμαχό του Εντ Μπολς στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας στη θέση του τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Φαίνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός βασίζεται όλο και περισσότερο στον Πίτερ Μάντελσον, τον υπουργό Εμπορίου, η αυξανόμενη επιρροή του οποίου τού δίνει ντε φάκτο τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο