Κόσμος
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 00:19

ΕΕ: Προς κατάργηση της βίζας στα Δ. Βαλκάνια

Η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων κυριάρχησε ως θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου Ολι Ρεν και του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς.

Η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων κυριάρχησε ως θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου Ολι Ρεν και του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς.

«Το 2009 θα πρέπει να είναι το έτος κατάργησης της βίζας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και χαρακτήρισε «εποικοδομητικό και αξιόπιστο εταίρο» τη Σερβία στο θέμα αυτό.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι το Βελιγράδι έχει συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη για τη βίζα και οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κατάργηση της βίζας για τη Σερβία και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν θα είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ.

«Εάν η Σερβία συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, ενισχύονται οι πιθανότητες για υποβολή θετικής πρότασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο στο άμεσο μέλλον» σημείωσε ο Oλι Ρεν και πρόσθεσε ότι στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, η αρχική αντίδραση των κρατών μελών ήταν καταρχήν θετική.

Ο Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε ως «επείγον» το ζήτημα κατάργησης της βίζας κι εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία εντός του 2009. Επιπλέον, τόνισε τη σταθερή δέσμευση της χώρας του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό με στόχο την πλήρη ένταξη και αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα με την οποία το Βελιγράδι προτίθεται να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές προϋποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι πιθανή η κατάθεση της πρότασης της Επιτροπής για τη βίζα πριν από το καλοκαίρι ο Επίτροπος απάντησε: «Είναι πράγματι κοινός μας στόχος να παρουσιάσουμε στο Συμβούλιο τις συστάσεις μας για τη Σερβία καθώς και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων πριν από την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της Επιτροπής».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που εκκρεμούν για το Βελιγράδι, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στην ανάγκη διευθέτησης ορισμένων «τεχνικής φύσης» ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια και τα διαβατήρια.

Σε ερώτηση σχετικά με τα διαβατήρια των κατοίκων του Κοσόβου, ο Σέρβος υπουργός απάντησε ότι «η Σερβία θα εξακολουθήσει να εκδίδει διαβατήρια για όλους τους πολίτες που κατοικούν οπουδήποτε εντός της επικράτειάς της, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, ο Επίτροπος σημείωσε ότι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στη διευθέτηση του θέματος.

«Ο βαλκανικός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων βρίσκεται πιο κοντά στη λογική του μηδενικού αθροίσματος (zero sum), ενώ ο ευρωπαϊκός τρόπος ακολουθεί τη λογική της αμοιβαία επωφελούς λύσης (win- win situation) κατέληξε ο Ολι Ρεν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ