Πολιτική
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 15:14

Σε διάλογο καλεί τα κόμματα η κυβέρνηση

Σε σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Τάξης καλεί με επιστολή του τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης. «Όσοι αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του "όχι" και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της», τόνισε ο Ευ. Αντώναρος. ΛΑ.Ο.Σ.: Η ΝΔ σέρνεται πίσω από τις επιλογές μας. Αλαβάνος: Όχι σε στρατιωτικά μέσα.

Σε σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Τάξης -συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης- την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών, καλεί με επιστολή του τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ζητώντας να ορίσουν τους εκπροσώπους τους http://www.astynomia.gr/images/stories/2009/DIAFOR09/090609_epistolh_Anapl_Ypourg_Eswterikwn.pdf .

Με αφορμή τη κίνηση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση, σταθερά και με συνέπεια, επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα κόμματα σε θέματα σημασίας και σπουδαιότητας για τη χώρα και τους πολίτες.

Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως είπε, προσέκρουσε «κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στείρο μόνιμο "όχι"», ενώ όπως επεσήμανε, ανάλογη επιστολή είχε στείλει ο κ. Μαρκογιαννάκης και πριν από ένα μήνα, στις 5 Μαΐου, χωρίς να πάρει απάντηση από τα κόμματα, εκφράζοντας την ελπίδα, αυτή τη φορά, η στάση τους να είναι πιο εποικοδομητική.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται τη συμμετοχή του, τη συμβολή του, τις ιδέες που έχει για τη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας. Ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη» παρατήρησε ο κ. Αντώναρος, τονίζοντας πως όσοι -αν- αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του «όχι» και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.

«Μπορεί κάποιοι να περιορίζονται σε γενικόλογα ευχολόγια ή να παρουσιάζουν ως δήθεν δικές τους πρωτοβουλίες δράσεις που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Η αλήθεια δεν κρύβεται», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως χάρη στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

«Μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι οι πρόσκαιρες και εκκωφαντικές τυμπανοκρουσίες στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί», συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αντώναρος απέρριψε την κριτική περί «διάλογου εκ των υστέρων», τονίζοντας χαρρακτηριστικά: «Δεν έχει καμία βάση τέτοια μομφή γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, γιατί από αρχές Μαίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα και γιατί ο διάλογος σε συγκεκριμένα θέματα είναι διαρκής».

Στον ισχυρισμό εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «σύρθηκε» σ’αυτά τα θέματα λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δρα συνεχώς όλο αυτό το διάστημα με πρωτοβουλίες. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ -είπε- η κυβέρνηση πήρε μέτρα όπως η κατασκευή των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ακουστούν οι δικές μας ανησυχίες. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, σε αντίθεση με τους προκάτοχους του επί ΠΑΣΟΚ, έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Όσο για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι περιμένει να κατατεθούν στον επικείμενο διάλογο και πως όλα θα μελετηθούν.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την απέλαση λαθρομεταναστών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενιαία απαγόρευση και πως η κάθε περίπτωση ελέγχεται, ενώ επεσήμανε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οικονομικοί μετανάστες.

ΛΑ.Ο.Σ.: Η ΝΔ σέρνεται πίσω από τις επιλογές μας στο θέμα της μετανάστευσης

«Το γεγονός ότι η ΝΔ σέρνεται πίσω από τις επιλογές μας στο θέμα της μετανάστευσης, αποδεικνύει πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε ότι μόνο με τον ΛΑ.Ο.Σ. η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από τις εξελίξεις», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Aλαβάνος: «Όχι» στα στρατιωτικά μέσα για τους μετανάστες

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι ξένος στρατός εισβολής, δηλαδή με πολεμικούς όρους και στρατιωτικά μέσα. Ανοίγουμε στρατόπεδα λέμε, τη στιγμή που είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Αλαβάνος http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/12/1676724.htm και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε κυβερνητική πηγή μιλώντας στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», «με την προώθηση των λαθρομεταναστών σε έναν αυστηρά ελεγχόμενο χώρο "στρατιωτικών" προδιαγραφών και φυλασσόμενο από την ΕΛ.ΑΣ., θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι το πέρασμα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς όπου ο καθένας από τους λαθρομετανάστες μπορεί να πάει όπου θέλει, χωρίς έλεγχο».

Να συμμετάσχει στο διάλογο ζήτησε η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και του Κέντρου της Αθήνας, γιατί ζούμε εδώ, και μπορούμε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην επίλυσή τους».