«Δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική ως αμφισβήτηση», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Παράλληλα, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «καμπανάκι κινδύνου» για τη διόρθωση λαθών, και όχι νέα αφετηρία εσωκομματικής γκρίνιας και εσωστρέφειας.
«Καμπανάκι κινδύνου» για τη διόρθωση λαθών, και όχι νέα αφετηρία εσωκομματικής γκρίνιας και εσωστρέφειας, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών και των στόχων μας. Οφείλουμε όλοι με αυτοκριτική διάθεση και με ειλικρίνεια να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι πάντα άλλωστε επαναστατική δύναμη», τόνισε.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται υπογράμμισε: «Δεν αντιλαμβάνομαι τη κριτική ως αμφισβήτηση. ¶λλωστε στις γραμμές μας έχουμε συνηθίσει να μη μασάμε τα λόγια μας. Όποιος θέλει να αμφισβητήσει την ηγεσία το κάνει ευθέως».
Πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαρία για να αντιμετωπιστούν σοβαρά «χρόνιες και δομικές δυσλειτουργίες» που όλο το προηγούμενο διάστημα «αναγνωρίζονταν αλλά κρύβονταν κάτω από το χαλί».
Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του επισημαίνοντας: «Χάσαμε μια μάχη, έχουμε όμως το πόλεμο μπροστά μας και πρέπει γρήγορα να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη από μια διαρκή και ενεργό παρουσία της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, ιδίως στις μέρες της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων».
Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα των ευρωεκλογών, σημείωσε το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο υποστήριξε ότι πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά.
Αναφερόμενος στο δικομματισμό τόνισε ότι «συνολικά χάνει 11.25 ποσοστιαίες μονάδες και σχεδόν 2 εκατ. 200 χιλιάδες ψηφοφόρους», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ήττα του δικομματισμού, γιατί κανείς - πλην της ακροδεξιάς δεν καρπώνεται αυτές τις απώλειες».
Παράλληλα, υπογράμμισε, την άνοδο της ακροδεξιάς, σε ποσοστά και σε ψήφους, την οποία αποδίδει «στην εκλογική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας», αλλά και «στην αντίδραση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην διάλυση της κοινωνικής συνοχής».
«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η τάση ανόδου της ακροδεξιάς, φαίνεται να επηρεάζει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Η κυβέρνηση σπεύδει να υιοθετήσει πλήρως την γραμμή Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, με επίδειξη δύναμης απέναντι στους μετανάστες, που δεν πρόκειται να παράξει κανένα αποτέλεσμα εκτός από τηλεοπτικά πλάνα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συνεργσία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διολισθαίνει στην ατζέντα της δεξιάς και για το λόγο αυτό δεν τίθεται ζήτημα κεντρικής πολιτικής συνεργασίας, ωστόσο, διευκρίνισε πως κοινές δράσεις μπορεί να υπάρξουν σε ορισμένα θέματα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την ανάγκη ενός ισχυρού αριστερού πόλου, προσθέτοντας ότι σήμερα φαίνεται ανέφικτο να γίνει, αλλά η πίεση της κοινωνίας θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ για το ΚΚΕ και τους Οικολόγους δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουν να τους χαϊδεύουν.