Κόσμος
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 12:05

Κίνα: Εκκληση για στενή παρακολούθηση του ιού της νέας γρίπης

Εκκληση για επισταμένη παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού της νέας γρίπης Α-Η1Ν1 τους επόμενους μήνες στο νότιο ημισφαίριο απευθύνουν ειδικοί, καθώς αυτό μπορεί να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που απασχολούσαν εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα.

Εκκληση για επισταμένη παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού της νέας γρίπης Α-Η1Ν1 τους επόμενους μήνες στο νότιο ημισφαίριο απευθύνουν ειδικοί, καθώς αυτό μπορεί να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που απασχολούσαν εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, επιστήμονες από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ επανεξέτασαν τη βιβλιογραφία για τις τρεις πιο πρόσφατες πανδημίες - την ισπανική γρίπη (1918-1919), την ασιατική γρίπη (1957) και τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968) - καθώς και τις διαφωνίες των επιστημόνων για τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών την τελευταία δεκαετία.

«Παρ' ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την κατανόηση των ιών της γρίπης, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: για παράδειγμα, ποιοί παράγοντες καθορίζουν τη μετάδοση μεταξύ των ειδών, τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μέσω των συναθροίσεων. Ποιοί παράγοντες έχουν παίξει ρόλο στις προηγούμενες πανδημίες και που θα έχουν καθοριστική σημασία στην εμφάνιση νέων πανδημικών ιών», έγραψαν.

Με επικεφαλής τον Γιοσιχίρο Καουαόκα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου για τις Μολυσματικές Ασθένειες του πανεπιστημίου του Τόκιο, η επιστημονική ομάδα επισημαίνει με ποιόν τρόπο η αρχικά ήπια μορφή της ισπανικής γρίπης μετεξελίχθηκε σε δύο θανατηφόρα κύματα πανδημίας.

Επομένως, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να εντοπίσουμε ποιές επακόλουθες γενετικές αλλαγές πρέπει να υπάρχουν, ώστε ο ιός να γίνει πιο ανθεκτικός ή ακόμη να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η προσεκτική παρατήρηση του ιού Η1Ν1 στη διάρκεια της προσεχούς χειμερινής περιόδου στο νότιο ημισφαίριο είναι κομβικής σημασίας για τον εντοπισμό πιο ανθεκτικών μεταλλάξεων, αν αυτές προκύψουν», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Από επιστημονικής πλευράς, η ευκαιρία για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού σε πραγματικό χρόνο μπορεί να μας δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν την παθογένεια και ή το πόσο μεταδόσιμος είναι ο ιός».

«Αυτοί οι παράγοντες διαδραμάτισαν ρόλο στην εμφάνιση πανδημιών στο παρελθόν και θα είναι σημαντικοί στην εμφάνιση νέων πανδημικών ιών», πρόσθεσαν.

Ο ιός της νέας γρίπης Α (H1N1) περιέχει γενετικό υλικό από ιούς της γρίπης των πτηνών, των χοίρων και των ανθρώπων και φαίνεται να έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,2%, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση.

Αυτό το ποσοστό είναι κατά τι υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας των ιών της εποχικής γρίπης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για μία πανδημία, με ανεπαρκή αποθέματα αντιικών φαρμάκων και βραδεία παραγωγή εμβολίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters