Πολιτική
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 14:24

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προωθεί η κυβέρνηση

Δρομολογείται άμεσα η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα. ΠΑΣΟΚ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Δρομολογείται άμεσα η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα.

Ερωτηθείς αν αυτή την εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε πως είναι γνωστή η δέσμευση του πρωθυπουργού να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, τόσο προς τον Πρόεδρο της Βουλής όσο και προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, προκειμένου να μελετηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση.

"Είναι γνωστές οι πρόνοιες του Συντάγματος, όπως και ότι θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς",πρόσθεσε.

ΠΑΣΟΚ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την ενέργεια των δύο υπουργών.

«Μετά την εσπευσμένη κήρυξη της λήξης της Συνόδου, μετά την ουσιαστική παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 και μετά τα επώδυνα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, έρχεται η κυβέρνηση και ανοίγει, "την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενην", τη συζήτηση για το καθεστώς της ποινικής ευθύνης των υπουργών», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Χαίρομαι γιατί τώρα η κυβέρνηση προσέχει τις προτάσεις, που εδώ και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει. Επαναλαμβάνω: Η Βουλή πρέπει να διατηρήσει την αρμοδιότητα να επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με ευρύτατη συναίνεση ένα ολιγομελές δικαστικό συμβούλιο, που θα αποφασίζει κατά συνείδηση και κατά νόμο σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή στον Αρεοπαγίτη ανακριτή και στο Ειδικό Δικαστήριο. Έτσι, δεν θα έχουμε εμπλοκή της Βουλής σε αμιγώς δικαστικά έργα και θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι δεν υπάρχει ούτε συμπαιγνία, ούτε συμψηφισμός, ούτε ατιμωρησία».

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που επέδωσαν οι δύο υπουργοί στον πρόεδρο της Βουλής:

«Ύστερα από σχετική εντολή του Πρωθυπουργού, σας προτείνουμε να προκαλέσετε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ασχοληθεί, στο πλαίσιο των κατά τα άρθρα 43Α παρ. 2α αρμοδιοτήτων της, με το θέμα της αλλαγής του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο.

Η Επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέκου Αλαβάνου, και του μέλους της και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση, πάντοτε βεβαίως μέσα στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Είναι αυτονόητο ότι τιθέμεθα αμέσως στη διάθεση της Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης, αλλά και για να διευκολύνουμε, γενικότερα, το έργο της καθ’ όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με το αντικείμενο αυτό.»

Την επιστολή αυτή παρέδωσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Απόστολο Σταύρου και απέστειλα στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και του ζήτησα να προχωρήσει αμέσως στη σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να επιληφθεί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Επισημαίνεται ότι μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συγκροτείται για όλη την Βουλευτική Περίοδο και, άρα, μπορεί πλέον να συνεδριάζει και κατά τη διάρκεια διακοπής των εργασιών της Βουλής μεταξύ δύο Συνόδων.