Πολιτική
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 14:39

Αλ. Αλαβάνος: Να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή

Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Aυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του Συνασπισμού.

Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Aυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του Συνασπισμού.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, απάντησε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουν να βγουν τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

Κάνοντας αυτοκριτική όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε πως και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα μικρό σεισμό, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως, όπως ανέφερε, δεν κρατούν πολύ.

Ερωτηθείς αν σκέφθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε με τόλμη για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση, αν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής, επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο να κάνουμε και βελτιώσεις και διορθώσεις στην πολιτική μας.

Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επι τάπητος τέθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε:

1. Να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τα εμπόδια του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής απάλλαξε από πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργούς.

3. Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας και των μεταναστών να έχει μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα. Είναι γενικότερο θέμα του υπουργείου Εσωτερικών και όλης της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλαβάνος και διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση των κομμάτων που έχει καλέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης θα περιοριστεί σε θέματα της αστυνομίας και θα επαναδιατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

4. Για τους μετανάστες, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι το κόμμα του θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα για το θέμα αυτό, ωστόσο πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην άποψη ότι δεν δέχεται ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο για μετανάστες, αλλά και για Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Αλαβάνος, και στο θέμα αυτό πρέπει να βρεθεί λύση. Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών εντός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές αρχές αλλά και να δημιουργηθούν σωστές εγκαταστάσεις διαμονής και όχι στρατόπεδα.

5. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει πολιτική με τα δελτία καιρού. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δασικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό των δασών, ενώ ζήτησε την άμεση ενσωμάτωση των έκτακτων δασοπυροσβεστών και την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές.

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία σημείωσε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πρόσθεσε πως η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι να μπουν στον Τειρεσία και ζήτησε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κρατικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ