Την παραίτησή του σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου ¶λαν Γκαρσία, Γιεχούντε Σιμόν, όχι όμως πριν επιχειρήσει ξανά να πείσει το Κογκρέσο να ανακαλέσει τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους που εκχωρούν περιοχές στη ζούγκλα σε ξένες εταιρίες προς εκμετάλλευση.
Την παραίτησή του σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου ¶λαν Γκαρσία, Γιεχούντε Σιμόν, όχι όμως πριν επιχειρήσει ξανά να πείσει το Κογκρέσο να ανακαλέσει τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους που εκχωρούν περιοχές στη ζούγκλα σε ξένες εταιρίες προς εκμετάλλευση.
Την παραίτηση του Σιμόν έχει ζητήσει επανειλημμένα η αντιπολίτευση, με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού με τους ιθαγενείς, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση Γκαρσία ότι χωρίς τη συναίνεσή τους θα παραδώσει τα πατρογονικά τους εδάφη στις πολυεθνικές, ανοίγοντας τον δρόμο σε ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και θέτοντας σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής τους.
«Θα φύγω ασφαλώς, μόλις η ηρεμία επιστρέψει, τις ερχόμενες εβδομάδες», είπε ο Σιμόν στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP, μια ημέρα αφότου ζήτησε συγγνώμη από τους Ιντίχενος κι αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη συναίνεσή τους πριν προχωρήσει στην κατάρτιση και την κύρωση των επίμαχων νομοθετημάτων.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 34 νεκρούς στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν πριν 11 ημέρες, όταν η αστυνομία και ο στρατός έλαβαν εντολή να διαλύσουν τα μπλόκα των ιθαγενών σε δρόμους και ποτάμια. Ανεπίσημες εκτιμήσεις από πλευράς των ιθαγενών κάνουν λόγο για 60 έως ακόμα και 400 νεκρούς και αγνοούμενους.
Η σύγκρουση, που θεωρείται η χειρότερη αφότου ο Γκαρσία ανέλαβε εκ νέου την προεδρία το 2006, φρενάρει την προσπάθειά του να προσελκύσει ξένες επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ταραχές προκάλεσαν επικρίσεις από τη γειτονική χώρα του Περού, Βολιβία: ο ιθαγενής πρόεδρός της Έβο Μοράλες είπε ότι η βία εντάσσεται σε μια γενοκτονία εναντίον των φυλών των ιθαγενών. Ο υπουργός Εξωτερικών του Περού Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία Μπελάουντε απέρριψε την κατηγορία και χαρακτήρισε τον αριστερό Μοράλες «εχθρό του Περού».
Η Λίμα έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες για απόπειρα «δημιουργίας χάους» στο Περού από τον «διεθνή κομμουνισμό» - «φωτογραφίζοντας» τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα -, χωρίς πάντως να στοιχειοθετήσει την κατηγορία.
Οι φυλές των ιθαγενών στον Αμαζόνιο λένε ότι θα τερματίσουν τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους εάν οι νόμοι ανακληθούν και δεν παραχωρηθούν εκτάσεις του τροπικού δάσους στις βιομηχανίες των μεταλλευμάτων, του πετρελαίου και του αερίου. Το Κογκρέσο θα εξετάσει το θέμα σε μερικές ημέρες.
«Έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δείξει ευελιξία, αλλά τώρα η κυβέρνηση επιτέλους υποχωρεί», σχολίασε ο Τζίνο Κόστα, πρώην υπουργός Εσωτερικών, που αναμένει ότι θα υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις και καθαιρέσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο Κόστα εκτίμησε ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Γεωργίας θα εκδιωχθούν τον επόμενο μήνα διότι δεν φρόντισαν να υπάρξουν και να καρποφορήσουν σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Ιντίχενος και εξουσιοδότησαν τη χρήση βίας, αλλά υποχώρησαν στα αιτήματα των διαδηλωτών όταν υπήρξε γενική κατακραυγή των επεισοδίων.
«Πόσοι άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν ώσπου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι οι νόμοι ήταν κακοφτιαγμένοι;», διερωτήθηκε η Νταΐσι Σαπάτα, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης των ιθαγενών AIDESEP.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι νόμοι που προώθησε ανακληθούν, ο πρόεδρος Γκαρσία --το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται στο 30% - λέει ότι θα συνεχίσει να προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στο λεγόμενο «ελεύθερο εμπόριο» και τις ξένες επενδύσεις, και προσθέτει ότι σταδιακά θα πείσει τους ιθαγενείς πως τα σχέδιά του θα βγάλουν εκατομμύρια πολίτες από τη φτώχεια. «Είμαι κάποιος που κοιτά στο μέλλον και δεν σταματάει στα εμπόδια», δήλωσε χθες. «Ο χρόνος θα δείξει πως εκείνοι που απορρίπτουν κάτι σήμερα θα είναι οι πρώτοι που θα το ζητήσουν στο μέλλον διότι χρειάζονται ανάπτυξη, επενδύσεις και μια καλύτερη ζωή».
Η Σαπάτα από την πλευρά της απέδωσε την «καθυστερημένη αντίδραση» της εκτελεστικής εξουσίας «στην πίεση από όλους τους πολίτες του Περού και την διεθνή κοινότητα που, δείχνοντας αλληλεγγύη, διαμαρτυρήθηκαν και πήραν θέση ενάντια στην κυβέρνηση και τις πράξεις της».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων