Κόσμος
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 12:15

ΗΠΑ: Ορατές οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

Ορατές είναι πλέον οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για τους κλάδους της γεωργίας και της ενέργειας, σύμφωνα με κρατική έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Ορατές είναι πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για τους κλάδους της γεωργίας και της ενέργειας, σύμφωνα με κρατική έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Την έκθεση συνέταξε η Εθνική Υπηρεσία Θάλασσας και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration –NOAA), η οποία διερευνά τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών σε συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του Οίκου των Αντιπροσώπων εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι αργά για δράση», τονίζει η Τζέιν Λαμπτσέκο, διευθύντρια της NOAA. «Η ανθρώπινη συμβολή στις κλιματικές αλλαγές είναι πλέον πραγματικότητα και δεν εντοπίζονται μόνο τις απομακρυσμένες πολικές περιοχές και τα μικρά τροπικά νησιά, αλλά σε κάθε περιοχή της χώρας –βρίσκονται στο κατώφλι μας», συμπληρώνει.

Η αυξημένη συχνότητα κυμάτων καύσωνα και ξηρασιών θα επηρεάσουν τις αγροτικές καλλιέργειες και τα εκτρεφόμενα ζώα, ενώ οι πιο συχνές και έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να προκαλέσουν πτώση στην απόδοση των καλλιεργειών.

«Πολλές καλλιέργειες ανταποκρίνονται θετικά στα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας, αλλά η υπερθέρμανση συνήθως πλήττει την ανάπτυξη και την απόδοση των καλλιεργειών», επισημαίνει η έκθεση.

Πηγή: Reuters