Κόσμος
Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 11:16

«Γεμάτη» ατζέντα για τη σουηδική προεδρία της ΕΕ

«Καυτή» προμηνύεται η χρονιά αυτή για τον Φρέντρικ Ράινφελντ, τον Σουηδό πρωθυπουργό που την 1η Ιουλίου πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σύνθημα «Δεχόμαστε την πρόκληση».

«Καυτή» προμηνύεται η χρονιά αυτή για τον Φρέντρικ Ράινφελντ, τον Σουηδό πρωθυπουργό που την 1η Ιουλίου πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σύνθημα «Δεχόμαστε την πρόκληση».

Με ατζέντα που περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, την εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα και την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η χρονιά αναμένεται να είναι «θερμότερη» από άλλες.

«Αναμένεται μία "καυτή" περίοδος. Γι' αυτό και μιλάμε για πρόκληση, επειδή είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που απαιτούν ανάληψη ηγετικής δράσης», δήλωσε ο Ράινφελντ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή.

Μόλις έξι μήνες μετά την υιοθέτηση πακέτου μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει το αίτημα αναπτυσσόμενων χωρών για καταβολή οικονομικής βοήθειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υπό την πίεση για επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

«Όταν ολόκληρος ο πλανήτης συζητά για την κλιματική αλλαγή, οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές δείχνουν την ΕΕ και λένε "εσείς είστε οι πλούσιες χώρες", αλλά όταν συζητά η ΕΕ, πολλά από τα κράτη-μέλη λένε "όχι, εμείς είμαστε φτωχοί". Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν πολύ σκληρές τις διαπραγματεύσεις», εξηγεί ο Ράινφελντ.

Η Σουηδία θα πρέπει επίσης ξεπεράσει και τις Συμπληγάδες του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιρλανδία για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα «όχι», σαν αυτό του Ιουνίου του 2008 που πάγωσε τη θεσμική αναμόρφωση της ΕΕ, θα είναι καταστροφικό. Αλλά και ένα «ναι», θα σημάνει περίοδο νέων διεργασιών σε μία ΕΕ που επιδιώκει να ορίσει νέο μόνιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, αλλά και να αναδιαρθρώσει τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία θετική ψήφος θα «πυροδοτήσει πολλά ζητήματα, ακόμη και σε τόσο υψηλά κλιμάκια», παραδέχεται ο κ. Ράινφελντ. «Ορίσαμε την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 29-30 Οκτωβρίου, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανή επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας... Δεν προδικάζω τίποτα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να δράσουμε», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Παράλληλα με αυτά, ο Ράινφελντ θα κληθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποψηφιότητα που υποστήριξαν μεν πολιτικά οι ηγέτες των 27 χωρών, αλλά η οποία υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι προκλήσεις όμως δεν σταματούν εδώ για τη σουηδική προεδρία, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακανθώδη ζητήματα, όπως η οικονομική ρύθμιση, η παράνομη αλλά και η νόμιμη μετανάστευση, οι σχέσεις με τα Βαλκάνια και την Τουρκία, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία και οι φόβοι για νέα κρίση αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Θα είναι μία πολύ σκληρή, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα προεδρία», κατέληξε ο Φρέντρικ Ράινφελντ