Πολιτιστικά
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009 18:52

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΚΘΒΕ

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας τοποθετείται ο κ. Σωτήρης Χατζάκης, στη θέση του παραιτηθέντος κ. Νικήτα Τσακίρογλου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) τοποθετείται ο κ. Σωτήρης Χατζάκης, στη θέση του παραιτηθέντος κ. Νικήτα Τσακίρογλου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τον κ. Τσακίρογλου για την σημαντική, πολυετή προσφορά του στο Θέατρο και τον Πολιτισμό και να ευχηθεί στον κ. Χατζάκη κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ακολουθεί αναλυτικό βιογραφικό του κ. Σωτήρη Χατζάκη:

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Γεννήθηκε το 1957 και σπούδασε θέατρο στην Αθήνα.

Με την ιδιότητα του ηθοποιού συμμετείχε σε 40 παραστάσεις κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Με την ιδιότητα του σκηνοθέτη έχει υπογράψει 60 παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας. Με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή διηύθυνε τα θέατρα: θέατρο Καισαριανής (1980-1988),

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (1993-1994), θέατρο Πολιτεία (1994) έως σήμερα.

Έχει παρουσιάσει δουλειά του στην ελληνική επικράτεια, τέσσερις φορές στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, και στο εξωτερικό, στις χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κούβα, Ν. Αφρική, Κίνα (Χόνγκ-Κόνγκ, Πεκίνο).

Έχει γράψει τα έργα: Ο μάγος και η πρόβα (Μέγαρο Μουσικής 1996), Το τραγούδι του αιώνα (θέατρο Λυκαβηττού 1997).

Την τελευταία επταετία έχει διασκευάσει για το θέατρο τα κείμενα: Η Φόνισσα του Αλ. Παπαδιαμάντη (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2004), Η νύχτα του τράγου (ελληνικά, λαϊκά παραμύθια, εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2005), Του νεκρού αδελφού (παραλογή, εκδόσεις ΙΑΝΟΣ 2006), Ο τελευταίος πειρασμός του Νίκου Καζαντζάκη , Ο ιερός γάμος (από τα Συναξάρια Αγίων), Η πάπισσα Ιωάννα του Εμμ. Ροΐδη (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2008).

Έχει διδάξει σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Κέντρο Δελφών, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στη θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε.

Τη διετία 2005-2006 διετέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόσφατες σκηνοθεσίες του: Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου Εθνικό Θέατρο (Ελλάδα, Γερμανία, Χονγκ-Κονγκ, Πεκίνο), Σαν τραγούδι μαγεμένο (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Η Πάπισσα Ιωάννα του Εμμ. Ροΐδη (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας), Ο κύκλος με την κιμωλία (Κ.Θ.Β.Ε). Του Νεκρού Αδελφού, με την Maia Morgenstern, την Margarita Xhepa και θίασο από πέντε Βαλκανικές χώρες (θέατρο ΚΑΠΠΑ). Του Νεκρού Αδελφού περιοδεία στις χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία-Τίρανα-Εθνικό Θέατρο, Βουλγαρία-Σόφια- Moдерен театър Μοντέρνο Θέατρο, Ρουμανία-Βουκουρέστι- Εθνικό Θέατρο, Σερβία-Βελιγράδι- Beogradsko Dramsko Pozorište). Με το Κ.Θ.Β.Ε έχει συνεργαστεί 5 φορές σκηνοθετώντας ισάριθμα έργα. Έχει διδάξει στη Δραματική του Σχολή κι έχει σκηνοθετήσει τους Βατράχους του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.