Κόσμος
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 08:16

ΗΠΑ: Πρεσβευτής στη Συρία μετά από τέσσερα χρόνια

Πρεσβευτή στη Συρία αποφάσισε να στείλει εκ νέου μετά από τέσσερα χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Δαμασκού διευρύνονται, ανέφεραν ΜΜΕ στις ΗΠΑ χθες Τρίτη.

Πρεσβευτή στη Συρία αποφάσισε να στείλει εκ νέου μετά από τέσσερα χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Δαμασκού διευρύνονται, ανέφεραν ΜΜΕ στις ΗΠΑ χθες Τρίτη.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τον πρεσβευτή της Συρίας στην Ουάσινγκτον Ιμάντ Μουσταφά για το σχέδιο του Ομπάμα το βράδυ χθες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης στην εφημερίδα Washington Post.

Τοποθετώντας, μετά από το κενό των προηγούμενων τεσσάρων ετών, ξανά πρεσβευτή στην Δαμασκό, ο Ομπάμα επιχειρεί να εδραιώσει ευρύτερο ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Αραβική Μέση Ανατολή, έγραψε η εφημερίδα.

«Εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας το να έχουμε πρεσβευτή στη Συρία», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο πρεσβευτής Μουσταφά χαιρέτισε την απόφαση να σταλεί πρεσβευτής και να ενταθεί ο διάλογος όσον αφορά την Μέση Ανατολή, κατά το CNN. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πάντως δεν έχει επιλεγεί κάποιο πρόσωπο για την αποστολή.

Η Ουάσινγκτον είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη Συρία το 2005 σε ένδειξη της δυσαρέσκειάς της για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ράφικ αλ Χαρίρι.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προωθήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση δικαστηρίου που θα ερευνήσει την δολοφονία. Προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ εμπλέκει Σύρους και Λιβανέζους αξιωματούχους στη βομβιστική επίθεση.

Οι σχέσεις Συρίας-ΗΠΑ βελτιώθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Δημοκρατικού προέδρου Ομπάμα τον Ιανουάριο και αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον λένε ότι ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στην αναζήτηση μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Μέση Ανατολή.

Παρ' όλα αυτά η Συρία εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από μέρους των ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της στήριξης που προσάπτει η Ουάσινγκτον στην Δαμασκό στον ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ.

Η απόφαση διορισμού πρέσβη στη Συρία ακολουθεί μια σειρά επισκέψεων από ανώτατους διπλωμάτες και στρατιωτικούς των ΗΠΑ στην Δαμασκό, μεταξύ αυτών και του απεσταλμένου του Ομπάμα για την Μέση Ανατολή Τζωρτζ Μίτσελ.

Οι πρόσφατες μετεκλογικές ταραχές δε σχετίζονται άμεσα με την απόφαση να υπάρξει αμεσότερη σχέση με τη Συρία, είπε ο προαναφερθείς αξιωματούχος στο CNN.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters