Πολιτική
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 20:13

Βουλή: Αρχισε η συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

¶ρχισε σήμερα στην Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν καταρχήν στην ανάγκη αλλαγής του νόμου, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο πολιτικό βίο.

¶ρχισε σήμερα στην Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν καταρχήν στην ανάγκη αλλαγής του νόμου, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο πολιτικό βίο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση διαθέτει τέσσερις συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν θα τις καταθέσει πριν ακούσει τις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Απόστολο Σταύρου, οι προτάσεις της κυβέρνησης θα κατατεθούν κωδικοποιημένες την ερχόμενη Τρίτη στην επόμενη συνεδρίαση.

Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης είναι και η συγκρότηση, μετά από κλήρωση, ενός Τριμελούς Δικαστικού Οργάνου, με συμμετοχή ενός Αεροπαγίτη που θα προεδρεύει και δύο εφετών, το οποίο θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ένα με δύο χρόνια. Σε αυτό θα παραπέμπονται όλες οι δικογραφίες που θα φθάνουν στη Βουλή για να τις εξετάσει και να αποφανθεί αν συντρέχουν ή μη, οι λόγοι για παραπομπή.

«Η κυβέρνηση πάνω στις προτάσεις που έχουν εκφραστεί, τόσο από τον κ. Βενιζέλο όσο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτές που θα ακουστούν θα διαμορφώσει και τις δικές της και θα είναι εμπλουτισμένες. Για αυτό ζητάμε να υπάρξει σύνθεση απόψεων στην Επιτροπή Θεσμών και είναι πράγματι ανάγκη να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο που της έχει αναθέσει το Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως δυστυχώς έχει εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας των πολιτικών και ότι λειτουργεί μηχανισμός συγκάλυψης των κομμάτων αλλά και προσπάθεια συμψηφισμού στα δύο κόμματα εξουσίας.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «παραβίασε και το Σύνταγμα και τους νόμους με την αποχώρηση της, αλλά και τη μη συμμετοχή της σε κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Επιπλέον πρότεινε η Βουλή να επιλέγει με πλειοψηφία 2/3 ένα ολιγομελές υψηλού τύπου Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και να αποφαίνεται για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.

Για καθεστώς ειδικής μεταχείρισης των υπουργών που πάσχει από πλευράς ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε επίσης να υπάρξει ενισχυμένο δικαιοδοτικό όργανο από ανώτατους δικαστικούς, το οποίο θα γνωμοδοτεί αν προκύπτουν στοιχεία για ποινική ευθύνη και θα τα διαβιβάζει στη Βουλή η οποία μέχρι την επόμενη αναθεώρηση θα παίρνει και την τελική απόφαση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Κανταρτζής ζήτησε να εξαλειφθούν τα εμπόδια παραγραφής και αποσβεστικής ημερομηνίας. Παράλληλα πρότεινε εφόσον συγκεντρώνεται ένας απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, να διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση από Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται και για τυχόν ποινική δίωξη των υπουργών.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης πρότεινε η εξέταση των υποθέσεων να γίνεται από Δικαστικό Όργανο και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για απεμπλοκή της Βουλής από την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης υποστήριξε ότι πρέπει η Βουλή να έχει ρόλο, αλλά ο κυρίαρχος ρόλος για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης να ανήκει στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ