Πολιτική
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 20:38

Για διάλυση των ελληνικών σιδηροδρόμων κατηγορεί τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ

Για διάλυση των ελληνικών σιδηροδρόμων τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Για διάλυση των ελληνικών σιδηροδρόμων τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Όπως αναφέρουν η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, «καταρρακώθηκε η αξιοπιστία, η ποιότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, υπερτριπλασιάστηκαν τα ελλείμματα, διογκώθηκαν οι δαπάνες μισθοδοσίας από 240 εκατ. ευρώ το 2004 για 9.000 εργαζομένους, σε 430 εκατ. ευρώ το 2008 με 6.500 εργαζόμενους, χάθηκαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ, δεν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός και δεν εντάχτηκε κανένα καινούργιο έργο στο ΕΣΠΑ και μια σειρά οικονομικών σκανδάλων έχουν οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μεθοδεύει την εκποίηση των, με προοπτική, δράσεων του ΟΣΕ» και χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρο» το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα:

«Πρώτον, εύλογα αναρωτιέται κανείς για το αν πρόκειται για αναγκαστικές, μαζικές απολύσεις για τους εργαζομένους άνω των 55 ετών, που σήμερα ανέρχονται σε 1.174 άτομα.

Δεύτερον, δεν δίνεται καμία διευκρίνιση ως προς τις μισθολογικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του προγράμματος αυτού στους εργαζόμενους, που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά.

Ερωτήματα, επίσης, προκύπτουν αναφορικά με τους τρόπους εξοικονόμησης των 315 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου δεκαετίας. Γιατί ο κ. υπουργός δεν έκανε δεκτή την πρόταση των εργαζομένων για την πάταξη της σπατάλης, π.χ. με περικοπές υπερωριών και μάλιστα πλασματικών, που θα εξοικονομούσε 80 εκ. ευρώ το χρόνο στον ΟΣΕ, δηλαδή 800 εκ. ευρώ σε βάθος χρόνου δεκαετίας;»

Καταλήγοντας οι δύο εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι «πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτές τις γενικόλογες εξαγγελίες, με τις οποίες προοιωνίζονται νέες καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, οι οποίες θα μας βρουν αντίθετους και θα ανατραπούν από εμάς».