Πολιτική
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 12:47

Σε ένα μήνα η χορήγηση υποκατάστατων από ιατρούς εκτός ΟΚΑΝΑ

Σε περίπου ένα μήνα θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ θα μπορούν να χορηγούν θεραπεία υποκατάστασης σε ουσιοεξαρτημένους.

Σε περίπου ένα μήνα θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Χορήγησης και Θεραπείας Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και α’ αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα. Με την ενεργοποίηση του προγράμματος γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ, σε νοσοκομεία ή ιδιώτες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμβαλλόμενοι με τον ΟΚΑΝΑ, θα μπορούν να χορηγούν θεραπεία υποκατάστασης σε ουσιοεξαρτημένους.

Όπως είπε ο υφυπουργός, θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η λίστα του ΟΚΑΝΑ για ένταξη στο πρόγραμμα υποκαταστάτων έχει φτάσει τα 5.000 άτομα, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί εφπά νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ και ετοιμάζονται άλλες τρεις.

Εν τω μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο κ. Σαλμάς, επεστράφη πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από την σχετική επεξεργασία, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων θεραπευτικών προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες, την Εκκλησία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κοινωφελή ιδρύματα εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό τους.

Από την πλευρά του ο κ. Γ.Σούρλας παρατήρησε ότι έχει αργήσει πάρα πολύ η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης και από άλλους φορείς.