Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:23

Ταχύτερη ανάκαμψη στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη

Ανάκαμψη μέσα στο 2009 προβλέπει για την Ελλάδα ο Ρομπ Ντόμπσον, αντιπρόεδρος της Markit Economics, που συντάσσει το Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI). Προβλέπει ότι ίσως και η απασχόληση να αρχίσει να ανακάμπτει νωρίτερα στην Ελλάδα. Όπως προσθέτει, ο τομέας που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε όλη την Ευρωζώνη είναι ο βιομηχανικός και ιδιαίτερα οι κατασκευαστές κεφαλαιουχικών αγαθών, και όχι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο.

Ανάκαμψη μέσα στο 2009 προβλέπει για την Ελλάδα ο Ρομπ Ντόμπσον, αντιπρόεδρος της Markit Economics, που συντάσσει το γνωστό Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του µεταποιητικού τοµέα.

Καθώς τόσο η οικονομική δραστηριότητα όσο και η απασχόληση δεν έχουν υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα στην Ελλάδα όσο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, πιθανώς και η απασχόληση να αρχίσει να ανακάμπτει νωρίτερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως προσθέτει, ο τομέας που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε όλη την Ευρωζώνη είναι ο βιομηχανικός και ιδιαίτερα οι κατασκευαστές κεφαλαιουχικών αγαθών, και όχι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο.

Συνέντευξη στην Αλίνα Σαράντη

Tι καταδεικνύουν οι τελευταίοι δείκτες ΡΜΙ για την οικονομίας της Ελλάδας και της ευρωζώνης;

«Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, οι τελευταίοι δείκτες καταδεικνύουν ότι είμαστε ακόμα σε πτωτική πορεία στο βιομηχανικό κλάδο. Για τον κλάδο των υπηρεσιών δεν έχουμε δυστυχώς στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά από όπου έχουμε συλλέξει στοιχεία βλέπουμε ότι και εκεί υπάρχει συρρίκνωση. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα και την Ευρωζώνη στο βιομηχανικό τομέα βλέπουμε μία αρκετά μεγάλη άνοδο δεικτών όπως ο ΡΜΙ. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η μηναία άνοδος, αν και ακόμα σηματοδοτεί συρρίκνωση, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της έρευνάς μας. Στην Ελλάδα βλέπουμε μία παρόμοια τάση. Σε σύγκριση με την πολύ απότομη πτώση στην παραγωγή που βλέπαμε στην αρχή της χρονιάς, τώρα βλέπουμε μία σημαντική μετρίαση, κάτι που από μόνο του καθιστά θετική εξέλιξη. Στρέφοντας τώρα την προσοχή μας σε ενδείξεις της μελλοντικής δραστηριότητας, όπως οι νέες παραγγελίες και η σχέση μεταξύ νέων παραγγελιών και αποθεμάτων τελικών αγαθών, έχουν μεγάλη άνοδο, κάτι που υποδεικνύει ότι η άνοδος του δείκτη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ενώ συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι καλά τοποθετημένη για ανάκαμψη αργότερα φέτος. Στην Ευρωζώνη τώρα, ο δείκτης ΡΜΙ είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ότι στην Ελλάδα, κάτι που υποδεικνύει ότι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία χαμηλώνουν το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς βιομηχανίες όπως η γερμανική εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις εξαγωγές και αυτή η ύφεση έχει σημαδευτεί από μία πτώση στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου– το έχουμε δει και στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Οπότε δεν φαίνεται ότι οι οικονομίες αυτές θα ανακάμψουν τόσο γρήγορα όσο η ελληνική οικονομία και η ελληνική βιομηχανία, αλλά σίγουρα οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τι δείχνουν τα στοιχεία σας για τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη;

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι παραγωγοί κεφαλαιουχικών αγαθών έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Αν κοιτάξουμε τους παραγωγούς κεφαλαιουχικών προϊόντων στη βιομηχανία είναι κάτι που θα περιμέναμε σε αυτή τη φάση του κύκλου. Βασικά αυτό που είχαμε ήταν μία κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, οπότε οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν χρήματα για να επενδύσουν, αλλά βλέπουμε και μία εξάντληση της εμπιστοσύνης στο σύστημα, οπότε οι επενδυτές δεν είναι πλέον τόσο πρόθυμοι να επενδύσουν στο μέλλον. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, ενώ θα περιμέναμε ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να έχει πληγεί, ιδιαίτερα μετά και την κατάρρευση της Lehman Brothers, δεν είναι από τους τομείς που έχουν πολύ κακές επιδόσεις. Ο τομέας που έχει πολύ κακές επιδόσεις είναι η βιομηχανία και οι παραγωγοί κεφαλαιουχικών αγαθών, που είναι κάπως απρόσμενο, αλλά αν σκεφτούμε την στήριξη που έχει δοθεί στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορεί και να μην είναι»…

Ποιες είναι η προβλέψεις σας για την απασχόληση-πότε θα αρχίσει να ανεβαίνει;

«Βλέπουμε ότι η παραγωγή ενδέχεται να αυξηθεί περί τα τέλη αυτής της χρονιάς. Δεδομένου ότι η απασχόληση έχει την τάση να υστερεί ελαφρώς χρονικά έναντι της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητα, η απασχόληση αναμένεται να αρχίσει να ανεβαίνει κάποια στιγμή μεταξύ αρχών και μέσων του 2010. Αυτό που έχει ενδιαφέρον σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση δεν έχουν υποχωρήσει τόσο σημαντικά όσο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οπότε ίσως η αγορά εργασίας να σταθεροποιηθεί λίγο νωρίτερα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρξει κι άλλο τράνταγμα στο σύστημα»…

Μπορείτε να μας πείτε πώς συντάσσεται ο δείκτης ΡΜΙ;

«Ο ΡΜΙ είναι μοναδικός δείκτης. Έχουμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μοιράζουμε σε ένα σταθερό δείγμα εταιρειών σε συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα στην ελληνική βιομηχανία, έχουμε ένα δείγμα εταιρειών που απαντούν στο ερωτηματολόγιό μας κάθε μήνα. Θέτουμε πολύ απλά ερωτήματα, όπως αν η παραγωγή ήταν χαμηλότερη, ίδια ή υψηλότερη από τον περασμένο μήνα, οπότε είναι ερωτήματα που μπορούν να απαντήσουν πολύ γρήγορα και δεν τους επιβαρύνουν και τόσο. Τους ρωτάμε επίσης για ποιο λόγο έδωσαν τη συγκεκριμένη απάντηση ώστε να έχουμε μια ιδέα. Όσο για το δείγμα, το επιλέγουμε έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τον κλάδο, και να έχουμε για παράδειγμα τον κατάλληλο αριθμό των παραγωγών χημικών ή ποτών, οπότε έχουμε μια εικόνα του κλάδου».