Πολιτική
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 18:25

ΠΑΣΟΚ: Ερχεται νέα άγρια φοροεπιδρομή

Nέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επτά προτάσεις για τη φορολογία.

Nέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως από αυτά πλήττονται και πάλι όλοι οι πολίτες, ενώ προέβλεψε πως έρχεται «μια άγρια φοροεπιδρομή αμέσως μετά το καλοκαίρι»: «Το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ένα έλλειμμα 5%. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ένα έλλειμμα 6,1%. Ο κ. Παπαθανασίου μας λέει ότι θέλει να το μειώσει στο 3,7%. Απλές πράξεις μάς δείχνουν ότι χρειάζεται να μαζέψει ανάμεσα σε 3 με 6 δις ευρώ».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, αντέταξε επτά προτάσεις του Κινήματος για τη φορολογία, οι οποίες είναι:

«1) Όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο δίκαιο τρόπο στην ίδια φορολογική κλίμακα. Ενιαία φορολογική κλίμακα. Τέλος, τα εισοδήματα από κεφάλαιο να φορολογούνται λιγότερο απ' ό,τι τα εισοδήματα από εργασία.

2) Ένα αφορολόγητο όριο εισοδήματος για όλους.

3) Κάθε χρόνο οι φορολογικές κλίμακες αναπροσαρμόζονται. Γιατί; Για να μη χάνει αγοραστική αξία ο φορολογούμενος από τον πληθωρισμό. Η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.

4) Σκοπεύουμε να μειώσουμε, ως κυβέρνηση, τον συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία επανεπενδύονται και γίνονται θέσεις εργασίας, για να υπάρχει κίνητρο για ανάπτυξη.

5) Φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων. Με απλά λόγια, κάποιος ο οποίος έχει 50, και 80 και 100 χιλιάδες εισόδημα από μερίσματα, θα πληρώνει σαν να είναι 50, 80 και 100 χιλιάδες ευρώ εισόδημα κανονικό, όπως πληρώνει ένας μισθωτός. Όχι πολύ λιγότερο, όπως γίνεται σήμερα.

6) Φορολογούμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού βεβαίως συνυπολογισθούν και ζημιές.

7) Καταργούμε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας για φορολόγηση στα ακίνητα. Επαναφέρουμε προοδευτική φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από την οποία, βεβαίως, δεν εξαιρούμε και την εκκλησιαστική περιουσία».