Την αποχώρησή τους από τις τελευταίες ιρακινές πόλεις ολοκληρώνουν σήμερα τα αμερικανικά στρατεύματα, λίγο πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τα μεσάνυχτα, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο, έξι χρόνια μετά την εισβολή.
Την αποχώρησή τους από τις τελευταίες ιρακινές πόλεις ολοκληρώνουν σήμερα τα αμερικανικά στρατεύματα, λίγο πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τα μεσάνυχτα, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο, έξι χρόνια μετά την εισβολή.
Μέχρι τις 12 απόψε, όλες οι μάχιμες μονάδες του αμερικανικού στρατού πρέπει να έχουν αποχωρήσει από τα αστικά κέντρα του Ιράκ και να εγκατασταθούν σε βάσεις εκτός, σύμφωνα με διμερή συμφωνία που προβλέπει επίσης την ολοκληρωτική αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι το τέλος του 2011.
Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν σήμερα από το κέντρο της Βαγδάτης και εγκαταστάθηκαν σε δύο βάσεις κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Κάποιες δυνάμεις που συμβάλλουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων θα παραμείνουν ωστόσο στις πόλεις.
Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί αργία και «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας» από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Στους εορτασμούς που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα περιλαμβάνεται στρατιωτική παρέλαση στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Στους έρημους δρόμους των πόλεων έλαβαν θέσεις τα ιρακινά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα στολισμένα με λουλούδια και σημαίες. Πατριωτικά τραγούδια μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα.
Χθες, δεκάδες χιλιάδες Ιρανικών συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ζάουρα της Βαγδάτης για να γιορτάσουν το γεγονός. Στάθηκαν στη σειρά για τις τρεις υποχρεωτικές σωματικές έρευνες πριν από την είσοδό τους στο πάρκο, όπου άκουσαν τους δημοφιλέστερους ιρακινούς τραγουδιστές και μουσικά συγκροτήματα.
Με την ευκαιρία της αποχώρησης ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι επέκρινε «την προσβολή που έγινε στους Ιρακινούς από τους σκεπτικιστές που δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αναλάβουν την ασφάλεια και από όσους επέμεναν ότι οι ξένες δυνάμεις δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν και ότι θα διατηρούσαν μόνιμες βάσεις στη χώρα».
«Αυτοί οι τελευταίοι προέβαλαν αυτά τα πλαστά προσχήματα για να δικαιολογήσουν την υποτιθέμενη αντιπολίτευση και έδωσαν το πράσινο φως στους τρομοκράτες για να δολοφονούν πολίτες», δήλωσε ο Νούρι αλ Μάλικι σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί επαίνεσε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που ανέτρεψαν το δικτατορικό καθεστώς του Ιράκ.
«Αψήφησαν τον κίνδυνο για να πολεμήσουν εναντίον του στυγνότερου των καθεστώτων και του κοινού εχθρού μας: της τρομοκρατίας», δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν χθες τη ζωή τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683595.htm . Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από σειρά επιθέσεων που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 200 ανθρώπων στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ.
Περίπου 131.000 αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Ιράκ, με το αριθμό να μην αναμένεται να υποχωρεί κάτω από τις 128.000 πριν από ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών του Ιράκ τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Παράλληλα, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων συνέπεσε χρονικά με τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό για την πώληση πετρελαιοπηγών από το 2003. Δεκάδες εκπρόσωποι ξένων εταιρειών κατέφθασαν στη Βαγδάτη για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της ιρακινής κυβέρνησης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC