Κόσμος
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 09:26

Oνδούρα: Την επιστροφή του στη χώρα ανακοίνωσε ο Σελάγια

Να επιστρέψει στη χώρα του με τη συνοδεία ξένων ηγετών για να συνεχίσει να υπηρετεί τη θητεία υποσχέθηκε χθες ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, αψηφώντας την απειλή της λεγόμενης «μεταβατικής κυβέρνησης» που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα της Κυριακής, πως θα συλληφθεί.

Να επιστρέψει στη χώρα του με τη συνοδεία ξένων ηγετών για να συνεχίσει να υπηρετεί τη θητεία υποσχέθηκε χθες ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, αψηφώντας την απειλή της λεγόμενης «μεταβατικής κυβέρνησης» που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα της Κυριακής, πως θα συλληφθεί.

Ο Σελάγια συγκέντρωσε διεθνή στήριξη στα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Είπε ότι την Πέμπτη θα τον συνοδεύσουν στην Ονδούρα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα και ο γραμματέας του OAS Ινσούλσα.

«Θα επιστρέψω στην Ονδούρα την Πέμπτη, θα επιστρέψω ως πρόεδρος», είπε ο Σελάγια μετά την έκκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προς τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν άλλη κυβέρνηση στην Ονδούρα πέραν της δικής του.

Ο Σελάγια, πρώην μεγιστάνας της ξυλείας, αναδείχθηκε ως συντηρητικός πολιτικός. Ανέλαβε πρόεδρος το 2006 κι έκανε, τα επόμενα χρόνια, μια απροσδόκητη στροφή προς τα αριστερά.

Ο Ενρίκε Ορτές, υπουργός Εξωτερικών της αυτοαποκαλούμενης μεταβατικής κυβέρνησης - που δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα - είπε στο ισπανόφωνο κανάλι του CNN ότι σε βάρος του Σελάγια εκκρεμούν κατηγορίες για παραβίαση του Συντάγματος, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανάμιξη στις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

«Μόλις εισέλθει στη χώρα θα συλληφθεί. Έχουμε τα εντάλματα έτοιμα... θα μείνει σε φυλακή και θα δικαστεί σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας», είπε.

Χιλιάδες έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις που διοργάνωσε η νέα κυβέρνηση στην Τεγκουσιγκάλπα για να δείξει ότι η εκδίωξη του Σελάγια έχει λαϊκή υποστήριξη. Κραδαίνοντας τις γαλανόλευκες με τα πέντε άστρα, και φωνάζοντας συνθήματα, εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τον Μιτσελέτι. «Προστατεύουμε την δημοκρατία, το Σύνταγμα. Ο Σελάγια παραβίασε το σύνταγμα. Δεν τον θέλουμε εδώ», δήλωσε ένας μηχανικός.

Ο ανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Μιτσελέτι, ο οποίος έχει τη στήριξη της επιχειρηματικής ελίτ, πέραν του στρατού, είπε πως το πραξικόπημα «έσωσε» την Ονδούρα από μια «στροφή» στον "εξτρεμιστικό σοσιαλισμό».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις υπέρ του Σελάγια. Αν και δεν δόθηκαν επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι υπάρχουν «πολλοί» νεκροί στις έως τώρα κινητοποιήσεις.

Τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, αν και αρκετές επιχειρήσεις ξανάνοιξαν.

Ο Σάνον Ο' Νηλ, του Council on Foreign Relations, είπε ότι αναμένει την μετάβαση αντιπροσωπείας της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον. «Θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διαπραγμάτευση... Για την διεθνή κοινότητα, η πιο αποδεκτή λύση θα ήταν να επιστρέψει ο Σελάγια, να ολοκληρώσει τους τελευταίους μήνες της θητείας του, και κατόπιν να αποχωρήσει από την εξουσία».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε δανεισμό προς την Ονδούρα μετά το πραξικόπημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters