Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 16:22

Μόνο κρατική επιχορήγηση προτείνει για τα κόμματα η κυβέρνηση

Τη συναίνεση των κομμάτων, προκειμένου να ψηφιστεί νομοσχέδιο με το οποίο θα ορίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται άλλη πηγή χρηματοδότησής τους, εκτός της κρατικής επιχορήγησης, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τη συναίνεση των κομμάτων, προκειμένου να ψηφιστεί νομοσχέδιο με το οποίο θα ορίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται άλλη πηγή χρηματοδότησής τους, εκτός της κρατικής επιχορήγησης, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ανέφερε ακόμη πως προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο, αν και τα κόμματα, προς τα οποία απευθύνθηκε, δεν απάντησαν στο σχετικό αίτημα διαβούλευσης. Πρότεινε δε, όλες οι συναλλαγές των κομμάτων να γνωστοποιούνται μέσω του διαδικτύου.

«Το θέμα του πολιτικού χρήματος πρέπει να συζητηθεί καθώς και η αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση, αλλά και οτιδήποτε άλλο δημιουργεί παρεξηγήσεις και αδιαφάνεια», ήταν η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου.

Σε θετική κατεύθυνση ήταν η απάντηση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη: «Σαφώς η πρότασή μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία άλλη ενίσχυση πέραν της κρατικής επιχορήγησης και των συνδρομών των μελών των κομμάτων, τα οποία μόνα θα πρέπει να έχουν την ευθύνη να αποκρούσουν κάθε απόπειρα χειραγώγησής τους, αλλά και να αποφεύγουν τις εξόφθαλμες και προκλητικές δαπάνες. Από την άλλη, τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν νιώθουν την ανάγκη να αυτοκαθαρθούν, δίνοντας ό,τι στοιχεία διαθέτουν στη δημοσιότητα;».

Τη σφοδρή αντίθεσή του με τη νομοθετική πρωτοβουλία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής υπογραμμίζοντας ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν ότι θέλουν κόμματα ελεγχόμενα από το αστικό πολιτικό σύστημα». Την άποψη πως η νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι «αναποτελεσματική» εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, κρίνοντας ότι οι περιοριστικές πολιτικές σε περίοδο οξυμένου πολιτικού ανταγωνισμού θα οδηγήσει «στο να τα παίρνουν τα κόμματα κάτω από το τραπέζι».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι διακομματικώς η Βουλή μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα «από οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να τα νομοθετήσει». Υπέρ των μέτρων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Εμ. Κεφαλογιάννης, Γ. Τρυφωνίδης και Ιω. Τραγάκης, που ζήτησαν ακόμη στο πλαίσιο της διαφάνειας να επανέλθει το καθεστώς της διενέργειας δημοσκοπήσεων κατά την προεκλογική περίοδο στις 15 ημέρες πριν τις εκλογές.

Εξάλλου, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα ασχοληθεί με την κρίση στον Τύπο και τα μέσα επικοινωνίας το απόγευμα της Τρίτης. Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκε, όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει συζήτηση για την κρίση στα ΜΜΕ, ενώ θέμα της ατζέντας ήταν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, και του πρώην προέδρου Απ. Κακλαμάνη, όταν ο πρώτος είπε προηγείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ότι εν πάση περιπτώσει «δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση χωρίς προγραμματισμό επί παντός επιστητού»

«Υπάρχουν έξι επτά εποχειρηματίες ,που κυβερνούν τον τόπο. Δεν μπορεί να εξευτελιζόμαστε ανάλογα με τις εντολές που δίνουν. Δεν τολμάτε να το συζητήσουμε», υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο κ. Σιούφας αποχώρησε και λίγο αργότερα, λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης, η συνεδρίαση διακόπηκε για ένα δεκάλεπτο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ