Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 19:57

ΥΠΕΣ: Πρόταση εννέα σημείων για τη λαθρομετανάστευση

Πρόταση εννέα σημείων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης στη σημερινή πολύωρη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο.

Πρόταση εννέα σημείων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης στη σημερινή πολύωρη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο.

Τα σημεία αυτά είναι: η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, η αξιοποίηση πληροφοριών για τους διακινητές και τη μαζική ροή στα πλαίσια διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, η αξιοποίηση δυνατοτήτων και πόρων μέσω του Frontex για τον έλεγχο των συνόρων, οι συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης λαθρομεταναστών, επικοινωνιακή καμπάνια στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις χώρες προέλευσης, η δημιουργία νέων χώρων κράτησης των προς απέλαση μη νομίμων μεταναστών, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε πως η βασική ένσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό, όπως σημείωσε, θα το δείξει η ιστορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πάντως πως υπήρξε συμφωνία με τους εκπροσώπους των κομμάτων για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να μειωθεί η εισροή μη νομίμων μεταναστών ιδιαίτερα από τα ανατολικά σύνορα με πιέσεις προς την Τουρκία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα. Επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη νόμιμοι μετανάστες για να δεχθούν την επανεισδοχή τους. Και τέλος, ότι η προσπάθεια και η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών προς τους μετανάστες πρέπει να κινείται στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο σεβασμό της προσωπικότητας.

Σημείωσε επίσης ότι αυτές οι συναντήσεις θα επαναληφθούν.

Στη σημερινή, δεύτερη συνάντησ, από τη ΝΔ συμμετείχε ο βουλευτής Δημήτρης Σαπαζιώτης, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Θόδωρος Δρίτσας και από τον ΛΑΟΣ ο πρέσβης Γεώργιος Γεωργίου, ενώ το ΚΚΕ και πάλι δεν εκπροσωπήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ