Κόσμος
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 21:05

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν στο Ιράκ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται στο Ιράκ με σκοπό να συναντηθεί με τους Ιρακινούς ηγέτες, καθώς και με Αμερικανούς διοικητές και στρατιώτες για να γιορτάσουν "την Ημέρα της Ανεξαρτησίας", στις 4 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να συναντήσει τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ιγιάντ αλ Σαμαράι.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του Ιράκ αν και, επισήμανε πως πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμη.

«Θα συζητήσει με τους Ιρακινούς ηγέτες για τη σημασία της επιτυχίας της πολιτικής προόδου, που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα του έθνους» αναφέρεται επι λέξει στην ανακοίνωση του Γραφείου του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Η τριήμερη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ πραγματοποιείται αμέσως μετά από την ανάθεση του νέου ρόλου του από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για να επιβλέψει την προσπάθεια συμφιλίωσης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είναι πιθανό να συναντήσει και τον γιο του, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράκ και υπηρετεί στην Εθνοφρουρά.

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ, αλλά το πρώτο του από την θέση του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο