Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 21:59

Κόντρα στη Βουλή για τη λαθρομετανάστευση

Αντιπαράθεση σχετικά με την προβολή στην Ε.Ε. των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την λαθρομετανάστευση, σημειώθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Αντιπαράθεση σχετικά με την προβολή στην Ε.Ε. των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την λαθρομετανάστευση, σημειώθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

«Το πιο σημαντικό θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τουλάχιστον για τη χώρα μας, ήταν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Δεν ήταν αρχικά στην ημερήσια διάταξη - εξαιτίας όμως της επίμονης και συντονισμένης προσπάθειας του Υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, αναγνωρίστηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη συνεργασίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου» ανέφερε ο κος Βαληνάκης και συνέχισε: «Η ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξε πάγια ελληνική θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχασαν καμία ευκαιρία για να το τονίζουν σε όλα τα επίπεδο και να την συνοδεύουν με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως εκείνη για την σταδιακή συγκρότηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Όλοι γνωρίζουμε πως οι ρυθμοί αντίδρασης της Ε.Ε. σε τέτοια ζητήματα που απαιτούν συναίνεση των 27 κρατών-μελών, δεν είναι οι ταχύτεροι. Τώρα όμως, η κλιμάκωση του φαινομένου είναι τέτοια, που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σφυρίζει αδιάφορα».

Για καθυστέρηση ανάδειξης του ζητήματος για λογαριασμό της Ελλάδας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός συντονιστής Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ). «Είχατε εκτίναξη των ροών το 2005, το 2006 και το 2008 και κινητοποιηθήκατε το 2009» σημείωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γ. Τούσιας εκτίμησε πως «πληγή και αιτία των αυξανόμενων μεταναστευτικών ρευμάτων, είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει ενεργά η Ε.Ε., που διώχνουν βίαια τους ανθρώπους από τις πατρίδες τους».

«Μια πλευρά που δεν έχει προωθηθεί στην Ε.Ε. προκειμένου να ανακουφιστούν οι μετανάστες, αλλά και να ανασταλούν και οι ρατσιστικές διαθέσεις που αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές, είναι η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των μεγάλων αστικών κέντρων και ενίσχυσης της κατοικίας» υποστήριξε η ¶ννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ