Κόσμος
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 13:15

Τέλος στους ευρωπαϊκούς περιορισμούς στα κακοσχηματισμένα αγγούρια

Eχετε ακούσει για την οδηγία 1677/88/ΕΟΚ; Θα 'πρεπε γιατί έβαζε έως τις 30/6/2009 κανόνες στο τραπέζι σας. Ανάμεσα σε άλλα ορίζει ότι τα αγγούρια ανώτερης ποιότητας θα πρέπει να έχουν μια καλή φόρμα και να είναι ίσια. Και για να είμαστε απολύτως ακριβείς η κύρτωση θα πρέπει να είναι το πολύ 10 χιλιοστά σε ένα αγγούρι μήκους δέκα εκατοστών. Αλλά και για τα πράσα υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές. Ετσι λοιπόν το ένα τρίτο του συνολικού μήκους θα πρέπει να είναι χρώματος από άσπρο μέχρι ασπροπράσινο. Για τα πρώιμα πράσα πάντως προβλέπεται ότι το πράσινο ή το ασπροπράσινο τμήμα θα είναι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού μήκους.

Τέτοιου είδους προδιαγραφές ίσχυαν για μια σειρά φρούτων και λαχανικών για σχεδόν είκοσι χρόνια. Τώρα όμως 26 είδη είναι πλέον ελεύθερα να μεγαλώνουν όπως θέλουν και παρόλα αυτά θα τα βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίχαελ Μαν υπογράμμισε: «Από την 1η Ιουλίου 2009 και στο εξής μπορείτε να αγοράζετε κακοσχηματισμένα καρότα και κυρτά αγγούρια. Δεν πρέπει να τα ρυθμίζουμε όλα αυτά σε επίπεδο Ε.Ε. Και αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερα σκουπίδια και είναι καλύτερα και για τους αγρότες γιατί μπορούν να πωλούν όλα τους τα προϊόντα».

Και τότε αν υπάρχουν όλα αυτά τα καλά γιατί υπήρχαν μέχρι σήμερα όλες αυτές οι οδηγίες και γιατί ίσχυσαν για τόσα χρόνια; Ηταν κυρίως οι έμποροι που επέμεναν πως αν για παράδειγμα τα αγγούρια είναι ίσια τότε μπορούν να συσκευασθούν πιο εύκολα.

Ετσι μεγάλες χώρες που παρήγαγαν αυτά τα προϊόντα όπως η Γαλλία ή η Ισπανία ήταν αντίθετες με την κατάργηση τους. Και κατάφεραν μάλιστα οι νόρμες αυτές να διατηρηθούν για μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες, τα μήλα ή τα εσπεριδοειδή. Παράλληλα όμως θα μπορούν να πωλούνται και αυτά που δεν θα έχουν τις τέλειες αναλογίες αρκεί να φέρουν μια ειδική ετικέτα και να πωλούνται ξεχωριστά από τα «όμορφα».

DEUTSCHE WELLE

«Δούρειος Ιππος» η ρύθμιση

Ο κ Γ Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε:

«Την προσεχή Τετάρτη 1 Ιουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός 1221/2008 της Επιτροπής της 5 /12/2008, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε μεγάλο αριθμό φρούτων και λαχανικών 26 από τα 36 και φοβούμαστε ότι θα μετατρέψει την Ε.Ε σε αγορά ουσιαστικώς δεύτερης ποιότητος προϊόντων χωρίς διαφάνεια και δυνατότητα σύγκρισης όσον αφορά την ποιότητα, την εμφάνιση, το μέγεθος και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γεγονός που θα διευκολύνει την επικράτηση στις αγορές εισαγομένων χαμηλού κόστους φρούτων και λαχανικών με συνέπεια την καταβαράθρωση των τιμών και την δημιουργία προβλημάτων για το μέλλον της κοινοτικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Επί πλέον , δόθηκε στους πωλητές λιανικής , αλυσίδες καταστημάτων η δυνατότητα να πωλούν νωπά οπωροκηπευτικά και από την ομάδα των 10 προϊόντων για τα οποία διατηρήθηκαν οι Κανόνες Ποιότητας, όταν αυτά έχουν την ένδειξη ότι προορίζονται για οικιακή μεταποίηση , με μόνη υποχρέωση την αναγραφή στην σήμανσή τους ότι «δεν ακολουθούν τα συγκεκριμένα εμπορικά πρότυπα της Κοινότητας». Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την εγκατάσταση στην αγορά πρακτικών που θα ακυρώσουν όποια ωφέλεια έχει υπάρξει στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων αυτών από την μέχρι σήμερα εφαρμογή των ποιοτικών κανόνων σε όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών .

Η κατάσταση αυτή διευκολύνει τα μέγιστα τις μεγάλες αλυσίδες διανομής στο να «πλασάρουν» στην αγορά προϊόντα οποιασδήποτε ποιότητας και προέλευσης με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, δήθεν χάριν των καταναλωτών και σαφώς εναντίον των συμφερόντων των παραγωγών.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι κατά την ψήφιση του Κανονισμού 1221/09 σε συνεργασία με άλλες παραγωγικές χώρες είχαμε διατυπώσει τις ενστάσεις μας και είχε υπάρξει και σχετική έγγραφη υποστήριξη από το ΥΠΑΑΤ για την εξάλειψη της σχετικής διάταξης για την οικιακή μεταποίηση, εντούτοις σε πρόσφατη Διαχειριστική Επιτροπή που τα παραγωγικά κράτη δήλωσαν ως είχαν δικαίωμα και υποχρέωση ότι δεν ή θα εφαρμόσουν την σχετική διάταξη στα κράτη τους η χώρα μας όχι μόνο δεν πήρε θέση αλλά επιφυλάχθηκε να την διατυπώσει.

Η υιοθέτηση της κατάργησης των εμπορικών προτύπων σε 26 προϊόντα είχε απορριφθεί από τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους φορείς των γεωργών της Ε.Ε , που θεωρούν ότι θα βλάψει τον ευρωπαϊκό τομέα Οπωροκηπευτικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση αναστολής εφαρμογής του κανονισμού για ένα έτος, που υποβλήθηκε από τους αντιπροσώπους του ευρωπαϊκού τομέα στην τελευταία συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στις 16 Ιουνίου. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή μετά την ψήφιση του σχετικού κανονισμού προκήρυξε την ανάθεση μελέτης για να αναλύσει το όφελος και τις επιπτώσεις ή όχι των μέτρων για τα εμπορικά πρότυπα στον τομέα των Οπωροκηπευτικών

Ήδη στη Γαλλία, η διεπαγγελματική οργάνωση των φρούτων και των λαχανικών, που συμπεριλαμβάνει τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές, τους χονδρεμπόρους, που ήταν ήδη αντίθετοι στην κατάργηση των κανόνων, εξετάζει τώρα, την αποκατάστασή τους που θα ήταν υποχρεωτική στη Γαλλία, τόσο για τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η DEFRA, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον τομέα για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος κανόνων ποιότητας.

Στην Ισπανία, η FEPEX θεωρεί ότι η αποσυναρμολόγηση των κανόνων της εμπορικής ποιότητας θα σημάνει την κατάργηση της διαφάνειας στην κοινοτική αγορά και θα ανοίξει την πόρτα στον εφοδιασμό με χαμηλής ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών .

Οι Βέλγοι και οι Γερμανοί προσβλέπουν στην καθιέρωση των προτύπων Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) που είναι παγκοσμίως γνωστά πρότυπα εμπορικών συναλλαγών για τις εμπορικές συναλλαγές τους.

Τα δέκα προϊόντα για τα οποία παραμένουν συγκεκριμένοι οι κανόνες ποιότητας, είναι: μήλα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μαρούλια , ροδάκινα και νεκταρίνια, αχλάδια, φράουλες, γλυκοπιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια και ντομάτες

Επειδή επίκειται αναθεώρηση του Συστήματος των Τιμών Εισόδου, και δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί κατάχρηση του από ορισμένους εισαγωγείς, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες κρίσεις στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ουσιαστικά προκλήθηκαν από την αύξηση των εισαγόμενων οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες και μάλιστα χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων δασμών, και επειδή η κατάργηση των προτύπων θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις, προτείναμε αυστηροποίηση του συστήματος δεδομένου ότι όπως λειτουργεί σήμερα, έχει πάψει να επιτυγχάνει τους στόχους του και οι ευρωπαίοι παραγωγοί δεν έχουν πλέον την απαιτούμενη προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Κατά συνέπεια η χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσει στην εσωτερική της αγορά την προτίμηση στα ποιοτικά ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά και να περιορίσει κατά τι τις επιπτώσεις από την εφαρμογή από 1 Ιουλίου 2009 του Καν 1221/2008 Ε.Ε. επιβάλλεται

1. Για όσα οπωροκηπευτικά καταργούνται τα Κοινοτικά Πρότυπα ποιότητας, να καθιερωθούν στην εσωτερική αγορά τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) , τόσο για τα προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας όσο και στα εισαγόμενα-αφικνούμενα από τρίτες χώρες αλλά και από Κ-Μ της ΕΕ, γνωστοποιώντας αυτήν την επιλογή της στην Ε.Ε

2. Για τα προιόντα που προορίζονται για <οικιακή μεταποίηση>, να μη εφαρμοσθεί, ως υπάρχει σχετικό δικαίωμα, η σχετική διάταξη του Καν 1221/2008 .

¶λλως υπάρχει κίνδυνος ακόμη και η χώρα μας να μετατραπεί βασικά σε εισαγωγέα φρούτων και λαχανικών, εγκαταλείποντας τις καλλιέργειες» .