Κόσμος
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2009 13:10

Ιράν: Νέες καταγγελίες Μοσαβί για απάτες στις εκλογές

Μία νέα 25σέλιδη έκθεση, στην οποία καταγγέλλονται οι «απάτες» και οι «παρατυπίες» που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο Ιράν, από την οποία νικητής αναδείχθηκε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δημοσίευσε ο Μιρ Χοσέιν Μουσαβί

Μία νέα 25σέλιδη έκθεση, στην οποία καταγγέλλονται οι «απάτες» και οι «παρατυπίες» που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο Ιράν, από την οποία νικητής αναδείχθηκε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δημοσίευσε ο Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου Ghalamnews.

Στην έκθεση, που συνέταξε η επιτροπή για την προστασία της ψηφοφορίας του Μουσαβί, εγκαλείται ο Αχμαντινετζάντ, διότι – όπως τονίζεται – χρησιμοποίησε όλον τον κρατικό μηχανισμό για να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία. Μάλιστα, ο πρόεδρος κατηγορείται πως διέφθειρε χρηματικά με τη μορφή «ομολόγων για τη δικαιοσύνη» τα λαϊκά στρώματα, για να εξασφαλίσει την ψήφο τους.

Στην έκθεση στηλιτεύεται επίσης η μεροληψία του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνου για τις εκλογές, και του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία, και τονίζεται πως αυτά τα δύο θεσμικά όργανα ελέγχονται από φίλους του προέδρου Αχμαντινετζάντ.

Η έκθεση καταγγέλλει ακόμη την επέμβαση των Φρουρών της Επανάστασης και της ισλαμικής πολιτοφυλακής (μπασίτζ) στην ψηφοφορία, τονίζοντας πως είχαν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους στον Αχμαντινετζάντ.

Η επιτροπή του Μουσαβί κατηγορεί τον Αχμαντινετζάντ ότι τοποθέτησε δικούς του ανθρώπους στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, που ήταν επιφορτισμένες με την καταμέτρηση των ψήφων.

Τέλος, στην έκθεση τονίζεται πως μόνο «σε 2.233 κάλπες, σε σύνολο 45.713 σε όλην τη χώρα, το ποσοστό υπέρ του Αχμαντινετζάντ ξεπερνά το 95%». Ο αριθμός των ψηφοδελτίων που υπάρχουν σε αυτές είναι 1.262.226 σε σύνολο 39 εκατ. ψήφων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Αχμαντινετζάντ επικράτησε με ποσοστό 63%, που αντιστοιχεί σε 24,5 εκατ. ψήφους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο